Političko pitanje ovih dana: Postoje li problemi u odnosima između Srbije i Republike Srpske? Milorad Dodik tvrdi da nije došlo do promjena i ima veliku podršku Aleksandra Vučića.

Javna bura uslijedila je nakon vijesti da se Dodik sastaje sa zaposlenicima koji su se otvoreno usprotivili sadašnjem predsjedniku Srbije. U cijelu su priču uključeni i neki biskupi Srpske pravoslavne crkve, uključujući Joanikije iz Nikšića, jednog od mogućih kandidata za patrijarha Srpske pravoslavne crkve za koga se lobira.

Neko pokušava podijeliti vodstvo Srbije i Republike Srpske. Milorad Dodik kaže da nije sudjelovao u rušenju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Nisam se sastao nedavno sa biznismenom Miodragom Davidovićem iz Crne Gore u restoranu `Integra` u Banjaluci. Nemam namjeru da se pravdam i degutantno je i da komentarišem bilo kakve konstrukcije takvog tipa”, rekao je Milorad Dodik.

“Vjerujem Dodiku taman toliko koliko vjerujem da on vjeruje u jedinstvenu BiH. Naravno da se Davidović susreće sa političarima iz cijelog regiona zbog toga što je njegov uticaj parapolitičko-ekonomsko-socijalni i u Beogradu i u Banjaluci i Podgorici. Kako se svađao s kojim režimom tako je prenosio svoje poslove”, kazao je novinar Darko Ivanović.

Prema riječima Ivanovića, Vučić se usprotivio Davidoviću. Priča o navodnom svrgavanju srbijanskog predsjednika izmišljena je nakon informacije da je Davidović stigao u Banja Luku kako bi na strani Republike Srpske probudio osjećaje protivljenja trenutnoj vlasti u Beogradu. Na Davidovića godinama gledaju kao na kontroverznog poslovnog čovjeka.

“Javnosti je postao poznat nakon atentata u Beogradu u Interkontinentalu dok je bio u društvu Joanikija. On je blizak opoziciji. Jedan od zaslužnih za promjenu vlasti u Crnoj Gori”, kazao je poslanik u NSRS Nebojša Vukanović.

Dodik je potvrdio da se sastao sa episkopom Joanikijem u Banjaluci. Izbor novog patrijarha je 18. februara. Miješanje Vladike Grigorija u politički život nije dobro, kaže Dodik.

“Plan mi je okupiti što više mladih, obrazovanih ljudi, spremnih na žrtvu. Ako već nisu tamo, dođite u Srbiju da stvorite pravni sustav”, rekao je.

“Kada je pominjao grupu mladih ljudih s kojima želi da promijeni stvari, sigurno nije mislio na grupu ljudi koji su već u Srbiji i već su oko vlasti”, dodao je Ivanović.

Vlast u Srbiji ne želi da sruši Dodik, ali da li postoje i akcije u kontrasmjeru?

“Ne bih isključila ni tu mogućnost da se iz Srbije pokušavaju uraditi različiti udari i da se na neki način nastoji promijeniti dio političkog rukovodstva iz Republike Srpske”, kazala je analitičarka Tanja Topić.

Vodstvo će se uskoro sastati. Vučić i Dodik večeras će biti u Beogradu u 20:00 sati na otvaranju spomenika Stefanu Nemanji.