INTERVJU IZETBEGOVIĆA ODJEKNUO U HRVATSKOJ: “BiH ide ka građanski uređenoj državi, Hrvatska se u to ne treba miješati”

“Hrvatska je napravila teške greške u odnosu na BiH i svakako neće biti onako kako oni zamisle nego kako se dogovore građani BiH”, citiraju hrvatski mediji Izetbegovića, koji je sinoć za FTV govorio o suprotstavljenom smjeru promjena izbornog zakonodavstva u BiH.

Hrvatski mediji citiraju Izetbegovića da su stavovi Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije o izmjenama izbornog zakona Bosne i Hercegovine još uvijek vrlo udaljeni i nije sigurno da će se postići bilo kakav dogovor.

“No, Hrvatska se u to svakako ne bi trebala miješati”, izjavio je čelnik vladajuće bošnjačke stranke Bakir Izetbegović, pišu hrvatski mediji.

“Bosna i Hercegovina će sasvim sigurno ići ka jednoj normalno uređenoj, građanski uređenoj državi. Hrvatska je prije par decenija napravila teške greške u odnosu na BiH tako da bih im preporučio da sve to uzmu u obzir i da se korektnije odnose prema BiH, jer svakako neće biti onako kako oni zamisle, nego onako kako se dogovore građani BiH”, izjavio je Izetbegović u intervjuu za Federalnu TV.

“Jutarnji list” piše da su Izetbegović i Čović prošle sedmice načelno dogovorili otvaranje pregovora o nizu pitanja, uključujući izmjene Izbornog zakona, što bi se trebalo dogovoriti do kraja aprila, ali Izetbegović je sada kazao kako od toga još nema ništa, a neizvjesno je hoće li uopće i biti.

“Zahtjev SDA je da svaki građanin na svakom pedlju ove zemlje ima jednaka prava, da može glasati za koga god hoće i kandidirati se za svaku poziciju. I bez toga neće biti prihvaćene izmjene Izbornog zakona. Zato nisam optimist da ćemo uopće doći do dogovora, a naročito da ćemo lako doći do njega”, kazao je Izetbegović dodavši ipak kako valja pokušati.

Odlučno je odbacio mogućnost stvaranja novih izbornih jedinica u Bosni i Hercegovini, kako je predložio HDZ BiH, iz kojih bi se potom birali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine i izaslanici u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Hercegovine.

“Jutarnji list” piše da je tijekom prethodnih rasprava HDZ predlagao ad hoc izborne jedinice, odnosno “plutajuće”, koje bi se formirale virtualno, i to samo za izbore, a uključivale bi dijelove teritorija na kojem su većina Hrvati, odnosno Bošnjaci.

“Kako promijeniti Ustav?”

Sada HDZ BiH svoje zahtjeve za uspostavu de facto etničkih izbornih jedinica temelji i na presudi Ustavnog suda BiH u slučaju “Ljubić” iz 2016., čija je bit u konstataciji kako Dom naroda Parlamenta FBiH nije dom kantona pa njegov sastav treba imati legitimitet koji će odražavati autentičnu volju određenog naroda kako bi štitio njegove interese.

HDZ je to također protumačio kao presedan da treba definirati novi način izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kako se ne bi ponovila “afera Komšić”, tj. Situacija u kojoj jedan od čelnika države je izabrana od strane većine članova etničke skupine ne pripada.

Izetbegović sa svoje strane tvrdi da SDA neće odustati od očuvanja ravnoteže između etničke i građanske zastupljenosti u tijelima vlasti, jer je na toj osnovi izrađen Daytonski sporazum. Prema njegovom mišljenju, to znači da se uloga Doma naroda mora smanjiti i da se ona mora transformirati u tijelo koje će štititi samo vitalne nacionalne interese.

Presuda Europskog suda

“Jutarnji list” piše da je Izetbegović prvi javno rekao da je predsjednik HDZ-a BiH Čović svoj predloženi izborni zakon poslao predstavnicima međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, dodajući da ga smatra nerealnim, ne samo zato što to nije jasno. kako izmijeniti Ustav Bosne i Hercegovine, postojeći odnos snaga u državnom parlamentu. Bez izmjena Ustava ne postoji način da se provedu presude Europskog suda za ljudska prava, poput one izrečene u slučaju „Sejdić – Finci“. Izetbegović je aludirao na činjenicu da u Bosni i Hercegovini ne postoji stabilna vladajuća većina, a time ni jasna dvotrećinska većina u parlamentu,

“Ne vidim jasno kako postići da Sedić ili Finac budu izabrani za predsjednika države, gdje se kaže da moraju biti Hrvat, Srbin i Bosanac. Kako će Židov ili Rom ući u predsjedništvo? To je isto kao da mi kažete da možete hodati po vodi. Nemoguće je bez ustavne promjene, a ako se one ne dogode, neće biti novog izbornog zakona. To je zajednička sudbina i potrebno je postići kompromis “, rekao je Izetbegović zaključivši da sada sva odgovornost leži na HDZ-u koji bi trebao biti” spreman na kompromis “.