Inzko: Dayton je održao mir, a to nije malo

Izjava visokog predstavnika Valentina Inzka povodom 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma:

Mir je omogućio pomicanje naprijed, iako se krećemo puno sporije nego što građani s pravom očekuju. U prvom desetljeću nakon Daytona stotine tisuća građana vratilo se kući, uspješno je predstavljena kabriolet – jedna od najstabilnijih u Europi – s putovnicama i biometrijskim osobnim iskaznicama, zajedničke registarske oznake, zastava i himna, granična policija, a da ne spominjem. Osnovane su oružane snage Bosne i Hercegovine koje su se istakle pružanjem pomoći nakon poplava i drugim aktivnostima u Bosni i Hercegovini, kao i sudjelovanjem u međunarodnim mirovnim operacijama širom svijeta . Bonnska ovlaštenja – dodijeljena OHR-u 1997.

Građani Bosne i Hercegovine zahtijevali su – i još uvijek zahtijevaju – pravo na život u društvu koje poštuje sve građane, pruža dobre škole, pruža dobre bolnice i javne usluge i nudi pristojne poslove i ekonomske mogućnosti. . Iznova i iznova poticaj za pozitivne promjene dolaze prvenstveno od samih građana, a ne od političkih aktera. No, obitelji žrtava korupcije i neučinkovitosti udružile su snage u građanskim inicijativama tražeći odgovornost. Međutim, napredak je gotovo zastao i građani – posebno mladi – odlaze iz Bosne i Hercegovine.

Preseljavaju se u zemlje koje nude ekonomske mogućnosti, u skladu s vladavinom zakona. Preseljavaju se u zemlje koje nude normalan život. Međunarodna zajednica radi – i radit će i dalje – na ukidanju nekažnjavanja onih koji su nasilni ili moćni u Bosni i Hercegovini, ili oboje, i na jačanju institucija koje štite građane. Mislim da građani Bosne i Hercegovine žele otvoriti novi pravac.

Daje svakom građaninu pravo na izgradnju pristojnog, dostojanstvenog i sigurnog života. Građani Bosne i Hercegovine mogu biti sigurni da će ih njihovi partneri u međunarodnoj zajednici pratiti na čvrstom i odlučnom putu prema ovom cilju.