Inzko je definitivno uzdrmao RS! Masovni protesti ispred zgrade Narodne skupštine Republike Srpske!

Skupina policijskih službenika Granične policije Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA-e i Uprave za koordinaciju policije Bosne i Hercegovine sastala se danas na prosvjedima ispred Narodne skupštine Republike Srpske.

Prema izvjestiteljici N1 Snežani Mitrović, oni traže da se pravo na penziju izmiri sa zaposlenicima MUP-a RS-a, FUP-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Prema predloženom programu, Narodna skupština Republike Srpske trebala bi na svojoj redovnoj sjednici danas razmotriti zahtjev za izvještajem visokog predstavnika o provedbi civilne implementacije mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini za 2009.-2020. Sa prijedlogom zaključaka.

Dnevni red sastanka opsežan je i očekuje se da bi se pažnja mogla usmjeriti na sadržaj pisma visokog predstavnika Valentina Inzka, koji je nedavno zatražio oduzimanje odlikovanja osuđenih ratnih zločinaca.

Konkretno, Inzko je u pismu predsjedniku Narodne skupštine RS-a i predsjednicima svih klubova u ovom zakonodavnom tijelu zatražio da se u roku od tri mjeseca opozovu dokumenti koje je Narodna skupština dodijelila osobama osuđenim za ratne zločine.

Nakon što je primio Inzkov dopis, predsjednik NSRS-a Nedjeljko Čubrilović potvrdio je da će se sadašnje vodstvo i čelnici poslaničkih klubova izjasniti o svom sadržaju prilikom sazivanja NSRS-a.