INZKO NA SAMOM ODLASKU IZ BiH: “Rasteretio sam Schmidta, počasni sam građanin Laktaša” (VIDEO)

Odlazeći visoki predstavnik Valentin Inzko rekao je da je rasteretio svog nasljednika, Christiana Schmidta, zbog najnovije odluke o nametanju odredbi Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida u BiH.

Inzko je u intervjuu za BN TV rekao da to proizlazi iz presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Što se tiče haosa koji je uslijedio, istaknuo je kako je prije bilo mnogo bojkota državnih organizacija, čak i ako nisu bili učinkoviti.

– Ovaj put je malo drugačije oni dolaze na posao, idu u državne institucije, ali ne glasaju – pojašnjava.

Naglašava da je srpski narod dobar i da mu je žao svih nevinih žrtava bez obzira kome pripadaju.

Inzko se prisjetio da je 2008. godine Milorad Dodik rekao da je u Srebrenici bio genocid.

Kaže da je bošnjački narod koji je i imao najviše žrtava trebao priznati počinjene zločine nad drugim, jer bi tako podstakao i ostale.

– Među ljudima nema problema, oni su komšije razgovaraju. Problema nema ni u biznisu, ali kod političara oni pričaju o tim razlikama među narodima i ljudima – govori Inzko.

Rekao je da ne vidi zakon koji je donio NSRS i dodao da je za njega RS Daytonska kategorija.

Inzko je odbacio optužbe da je ovom odlukom o nametanju pomogao Bakiru Izetbegoviću i Miloradu Dodiku da im ovo služi za nacionalnu hemogenizaciju Bošnjaka na jednoj i Srba na drugoj strani.

Rekao je da želi primijeniti zakon o javnoj nabavi i podrijetlu imovine, lažnim diplomama, ali nema tu mogućnost, jer su mu rekli da rješenja u BiH trebaju provesti vlasti, domaći političari.

Priznaje da je bio dobar s Miloradom Dodikom, da ga je poznavao i ranije i posjećivao je njegovu porodicu.

– Bio sam i na slavi, Đurđevdanu, kod njegovog oca. Bili smo na “ti”… On je govorio da je u Srebrenici bio “genocid”. Da Radovan Karadžić treba da se preda Hagu…Bio je miljenik zapada… – konstatuje Inzko.

Navodi da je Dodiku odgovaralo kada je međunarodna zajednica intervenisala u njegovu korist, kao u slučaju kada je prvi put izabran za predsjednika Vlade RS, kada je smijenjen predsjednik RS (Nikola Poplašen).

Rekao je da ne vjeruje Dodikovim pričama o razlazu, te dodao da je počasni građanin Laktaša, odakle je Milorad Dodik.