Početna BHVijesti Inzko: Negiranje BiH dolazi iz RS-a; Dodik: Inzko mrzi Srbe; Čović: Bošnjaci...

Inzko: Negiranje BiH dolazi iz RS-a; Dodik: Inzko mrzi Srbe; Čović: Bošnjaci afirmiraju unitarističku državu

Inzko: Negiranje BiH dolazi iz RS-a; Dodik: Inzko mrzi Srbe; Čović: Bošnjaci afirmiraju unitarističku državu

U toku je online sastanak ambasadora država članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koji je sazvao ambasador Rusije Vasilyja Nebenzyje pri UN-u. Iz Bosne i Hercegovine učestvuju predsjednici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, dok je predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio poziv smatrajući da su trebali biti pozvani članovi Predsjedništva BiH.   

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, u svom obraćanju je kazao da secesionističke izjave dolaze iz entiteta Republika Srpska.

– Predsjedavajući Predsjedništva BiH jučer je najavio integraciju RS-a i Srbije. Poricanje genocida u Srebrenici je uobičajena praksa, postavljaju se spomenici osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

Što se tiče međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH, prerano je da se okonča njihov mandat. Sud bi u tom slučaju došao pod političku kontrolu. To bi ugrozilo suverenitet, pa možda i integritet BiH. U RS-u odbijaju da implementiraju zakon o vojnoj imovini, njenom knjiženju na državu BiH. Dodik je u prvoj deceniji poslije Daytona bio partner, bio je ključan njegov napor na izgradnji bh. institucija – izjavio je Inzko.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a kazao je da izvještaji Inzka međunarodnim institucijama ne prezentiraju cjelovitu sliku o BiH.

– Bošnjaci afirmiraju unitarističku BiH. Promjene Izbornog zakona BiH su neophodne – poručio je Čović.

Zatim se obratio Milorad Dodik.

– Inzko iznosi neistine. Ili mrzi Srbe ili je plaćen za to. Inzko govori u ime Bošnjaka, muslimana. Zaustavite monstruma – rekao je, između ostalog, Dodik.

Dodik je poručio da ukoliko Inzko nastavi sa nametanjem svojih odluka, smatra legitimnim da RS usmjeri integracijama sa, kako je kazao “matičnom Srbijom”.