Inzko novom odlukom razbjesnio Dodikove poslušnike: Ovo je još jedna sramota, ali ne Skupštine, već Dejtonskog mirovnog sporazuma!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nije namjeravao izvijestiti Narodnu skuštinu Republike Srpske o radu i provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma u prethodnom razdoblju. To se može zaključiti iz odgovora OHR-a na pitanje Glasa Srpske u vezi s jednim od najnovijih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske u kojem se od visokog predstavnika traži da pripremi i dostavi ovoj ustanovi u roku od 90 dana izvještaj o napretku provedbe Mirovnog sporazuma BiH, za razdoblje 2009.-2020.

– Sva izvješća visokog predstavnika objavljena su na internetskim stranicama UN-a i OHR-a i stoga su dostupna članovima Narodne skupštine Republike Srpske – naveli su u kratkom odgovoru ove međunarodne organizacije.

Potpredsjednik NSRS-a Milan Petković smatra da se na taj način nastavlja vladajući odnos visokog predstavnika prema građanima BiH, a posebno prema onima iz Republike Srpske.

– Inzko može ići u Skupštinu Srpske i podnijeti usmeno izvješće pred delegatima, bez obzira što to postoji u pisanoj formi. Vjerujem da se bojao rasprava u najvišem zakonodavnom tijelu Srpske i pitanja koja bi mu postavili delegati – istakao je Petković.

Srđan Mazalica iz SNSD-a rekao je da je ovo bezobrazna izjava.

– Ovo je još jedna sramota, ali ne Skupštinu, već Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitao bih da li je tako rekao Vijeću za provedbu mira – rekao je Mazalica.

PDP je izjavio da je Inzkov odgovor bio očekivan i potvrda je da je sve ovo SNSD-ova farsa.

– Znali su da Inzko neće doći. SNSD je samo želio skrenuti njihovu pažnju na druga važna pitanja. Trebali su to predvidjeti prije nekoliko godina, a ne sada, kada on odlazi, da od svega naprave cirkus – rekao je Igor Crnadak iz PDP-a.

Nedeljko Glamočak iz SDS-a rekao je da nije smio biti uključen u ovakvu političku konfrontaciju s Inzkom. Kako je istakao, to je problem bez obzira što je bio prisutan predsjedniku SNSD-a i predstojećem Vrhovnom predstavniku.