Inzko: Poštivanje ljudskih prava je temelj demokratije

Poštivanje i promicanje ljudskih prava i temeljnih sloboda važan su dio svake moderne demokratije i prosperitetnog društva, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko na Dan ljudskih prava.

– Poštivanje ljudskih prava i promocija inkluzije i dijaloga znak su socijalne zrelosti i napretka. To je posebno važno za zemlju poput Bosne i Hercegovine koja teži pridruživanju Europskoj uniji, jer je poštivanje ljudskih prava preduvjet za zemlje koje žele pristupiti Uniji – rekao je Inzko.

Imajući to na umu, visoki predstavnik pozdravlja okvir za provedbu ciljanih restriktivnih mjera za borbu protiv ozbiljnih kršenja i zlouporabe ljudskih prava u svijetu, koji je usvojilo Vijeće Europske unije.

Visoki predstavnik osuđuje nepoštivanje brojnih odluka Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, posebice Sejdić-Finci protiv BiH i srodne odluke, poput posljednje u predmetu Pudarić protiv BiH; što je rezultiralo kontinuiranim kršenjem ljudskih prava brojnih građana Bosne i Hercegovine kojima je uskraćeno pravo da se kandidiraju za određene javne funkcije.

– Ako Bosna i Hercegovina i njene političke elite žele biti dio europske obitelji utemeljene na punom poštivanju ljudskih prava, trendovi poput nepoštivanja vladavine zakona, politizacije pravosuđa , poricanje ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca moraju prestati.

Sve je to suprotno onome za što se zalaže Europska unija – rekao je visoki predstavnik Inzko.

Pozvao je sve političke čelnike u Bosni i Hercegovini da napuste praksu sukoba i gledaju na izgradnju budućnosti Bosne i Hercegovine u skladu s načelima EU usmjerenim na jamčenje ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine.