Inzko: Poziv vlastima da se uhvate u koštac sa veličanjem ratnih zločinaca

“Ambasadori Upravnog odbora (UO) Vijeća za provedbu mira (PIC) zvanično su imenovali Christiana Schmidta na poziciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 27. maja, a g. Schmidt će preuzeti dužnost visokog predstavnika 1. avgusta 2021. godine”, kazao je Valentin Inzko u izjavi za N1.

Dodao je da je Schmidt dobio podršku PIC-a, uz izuzetak Rusije, za imenovanje na ovu poziciju.

“Upravni odbor PIC-a, uz izuzetak Ruske Federacije, je u svom komunikeu od 2. juna 2021. godine pozdravio imenovanje g. Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika i dao mu punu podršku u jačanju stabilnosti BiH tako što će osigurati dosljednu provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Kao što smo vidjeli, svi članovi Vijeća sigurnosti UN-a, koji su također članovi Vijeća PIC-a – opet, osim Ruske Federacije – kao i mnoge zemlje koje nisu članice PIC-a, pozdravile su imenovanje g. Schmidta i izrazile punu podršku OHR-u. U svakom slučaju, Vijeće sigurnosti UN-a ne igra odlučujuću ulogu u imenovanju visokih predstavnika”.

Upitan za komentar o jučerašnjoj presudi Stanišiću i Simatoviću, Inzko je kazao:

“Poricanje genocida i drugih zločina iz domena međunarodnog prava, te prema tome i poricanje pravnosnažnih sudskih presuda, podriva vladavinu prava i predstavlja direktnu prepreku za mir, pomirenje i izgradnju povjerenja, jer se time otvoreno poriče suosjećanje i empatija prema boli i patnjama žrtava. Nakon što sam već nekoliko godina bio svjedokom poraznog efekta koji nedostatak priznanja, odgovornosti i obeštećenja za žrtve masovnih zločina i sistematskih povreda imaju na društvo u Bosni i Hercegovini, pozivam domaće organe vlasti da se čvrsto uhvate u koštac sa veličanjem osuđenih ratnih zločinaca u njihovim gradovima ili općinama, bez obzira na to ko je odgovoran, te poduzmu korektivne mjere u slučajevima murala, bilborda, spomen-ploča, i drugih javnih manifestacija koje imaju takvu svrhu”.