Inzko pred odlazak iz BiH otkrio koji mu je najcrnji dan: Tada sam plakao

Obavio sam posao. Zabrinuti trebaju biti drugi, poručio je odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

O nedavnim odlukama koje se tiču zabrane negiranja genocida, bh. politici i političarima, građanima, svom radu i mandatu te nasljedniku Christianu Schmidtu Inzko je govorio u emisiji Dan uživo na N1.

“Žao mi je. Ovo je moj drugi dom. Nisam nigdje duže živio nego ovdje. Na Balkanu sam ukupno živio 24 godine. Najcrnji dan za mene je kad su strani tužioci morali napustiti BiH. Čak sam i plakao. Znao sam da će to imati strašne posljedice po sudstvo, to je najcrnji trenutak tokom mandata. Bilo je i lijepih trenutaka. Sjećam se 2010. godine kada smo postigli oslobađanje od viza za putovanje po Evropi”, rekao je Inzko koji je istakao da su stvari u BiH mnogo bolje funkcionisale kada je međunarodna zajednica bila više angažirana.

“Imali smo fantastičnih uspjeha. KM je najstabilnija na Balkanu, lične karte su bile najmodernije, tada je bila… BiH je tada bila u prvom planu. Međunarodna zajednica je tada očekivala da će poslije domaće elite to voditi, međutim… sada imamo šta imamo. Možda će Schmidt otvoriti novo poglavlje što se tiče djelovanja,” rekao je Inzko.

Tokom razgovora Inzko je poručio da je nedopustivo da se svaki građanin u BiH ne može kandidirati za svaku poziciju. To je diskriminacija, smatra Inzko: ”Nekada se pitam kako ljudi mogu gutati toliko otvora. I meni će trebati za detoksikaciju… vidiš da ti političari koji pričaju ne vrijede po evropskim vrijednostima. Žao mi je svih Jevreja, Roma, manjinskih grupa, svih građana koji vole zemlju, a ne mogu se kandidovati. Svako ko ima pasoš mora se moći kandidovati za svaku funkciju u BiH!”

No, sigurno je da će Zakon o zabrani negiranja genocida biti stvar po kojoj će se svi građani sjećati Inzka. ”Meni je savjet čista… pitao sam svoju savjest i pitao sam se: šta su to evropske tekovine? Evropa je 2008. prihvatila odredbu za sve države Evrope što se tiče genocida. Znači, ja nisam donio odluku da je bio genocid, ko je dobio doživotne, ko su ratni zločinci, ali ja sam to pretvorio u Zakon. Što se tiče drugih stvari želio bih da se stvari odvijaju brže….” – kaže Inzko za N1.

Inzko je također objasnio da su negativne reakcije iz entiteta RS sasvim očekivane.

”Reakcije iz RS su očekivane, našao sam ovih dana puno starih časopisa, bojkot institucija iz prošlih godina. Ovaj put taj bojkot će biti takav da će se raditi u institucijama, ali da se ne odlučuje. U augustu i septembru će biti donošenje odluku o Budžetu. Nepoznato je da li će oni tada prisustvovati ili ne. Sve je ovo na neki način u okviru očekivanog,” zaključio je Inzko.