Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko objavio je danas izjavu u kojoj je rekao da je šokiran nakon posjete Foči, te ponovno naglasio da je neprihvatljivo veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo.

U isto vrijeme dok se Ratku Mladiću u Haškom tribunalu ispisivala pravomoćna sudska presuda za najmonstruoznije ratne zločine na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, u pojedinim bh. gradovima oslikavani su murali njemu u čast.

– Pročitao sam 20. aprila ove godine na jednom bh. portalu da je Ratko Mladić u Foči dobio mural dužine 25 metara. To nisam mogao vjerovati!

Odlučio sam osobno posjetiti sve lokacije u Bosni i Hercegovini na kojima se nalaze njegovi murali. I Kalinovik, i Nevesinje, i Gradišku, i Gacko, pa i kasnije i Foču. Namjeravao sam, nakon izricanja pravomoćne presude, poslati pismo općinskim načelnicima sa zahtjevom da nalože uklanjanje provokativnih murala – rekao je Inzko.

– Otišao sam ovih dana u Foču. Namjeravao sam razgovarati s mladim načelnikom nakon što lično provjerim kako doista izgleda mural posvećen Mladiću. No, nakon šoka, grča i nevjerice koje sam osjetio u ovom gradiću s puno velikih murala sa velikim ratnim zločincima, shvatio sam da je nužno poslati SOS širom civiliziranog svijeta umjesto da molim i prizivam načelničku razboritost, kako u Foči, tako i u Kalinoviku, Nevesinju i drugdje.

Tokom prošlogodišnje komemoracije srebreničkim žrtvama javno sam pozvao Milorada Dodika da skloni ploču sa studentskog doma na Palama posvećenu Radovanu Karadžiću. Uporno pokušavam u javnosti otvoriti debatu suočavanja s ratnom prošlošču koja bi u konačnici trebala dovesti do pomirenja. Nažalost, uzalud.

Među 14 prioriteta za pozitivno mišljenje EU za kandidaturu BiH je i pomirenje. Možemo li mi odgovoriti da je ispunjen taj uvjet!?

Situacija je danas toliko nakaradna da možemo sačiniti ‘turističku’ kartu top bosanskohercegovačkih gradova sa muralima ratnim zločincima. Foča je tu zasigurno među ‘prvacima’. Brojne su i velike i male ulice i trgovi u RS-u nazvani po pravomoćno presuđenim ratnim zločincima, ali i po onima koji su uspjeli izbjeći ruku pravde, a njihove zločine su dokumentirale i TV kamere.

Ove sedmice se širom svijeta, kilometrima daleko od BiH, održavaju komemoracije žrtvama srebreničkog genocida. Od najudaljenije Australije, preko Kanade do hrvatskog Sabora prisjećaju se srebreničke tragedije.

Istovremeno dok se cijeli svijet s pijetetom i poštovanjem sjeća srebreničkih žrtava, u Bosni i Hercegovini, ili preciznije entitetu Republika Srpska, svjedočimo štovanju i veličanju arhitekata tih zločina, osuđenih ratnih zločinaca, negiranju genocida u Srebrenici, relativizaciji istorijskih činjenica, itd. I sve to svakim danom sve više i više.

Je li Vijeće za implementaciju mira implementiralo mir u BiH!? Mogu li se po cijelom svijetu komemorirati srebreničke žrtve, a u Bosni Hercegovini veličati njihov krvnik!? Koji usred Foče s naslikanom glavom od dva metra svakom normalnom čovjeku ledi krv u žilama. Uključujući visokog predstavnika. Ko će se u takvim uvjetima vratiti u taj grad? Provodi li se tako Aneks 7 Daytonskog sporazuma!?

Zato međunarodna zajednica što prije treba da razmotri moguće dalje korake. Veličanje ratnih zločinaca je neprihvatljivo u civiliziranom svijetu, i to mora imati posljedice – rekao je Inzko.