Visoki predstavnik BiH Valentin Inzko predstavit će danas novo 59. izvješće o situaciji u našoj zemlji od 16. oktobra 2020. do 15. aprila 2021. Vijeću sigurnosti UN-a.

Inzko skreće pažnju na tešku epidemiološku situaciju u kojoj se susreću mnogi zaraženi i smrtni slučajevi, posebno u Sarajevu. Također govori o cca. 180 hiljada registrovanih slučajeva i više od 7.250 smrtnih slučajeva.

Uz poteškoće u nabavi vakcina protiv korone, ukazao je i na ozbiljnu disfunkciju u zemlji, gdje su politički čelnici i dužnosnici u BiH često žrtvovali jedinstveni i koordinirani pristup borbi protiv pandemije i smanjenju njezinog utjecaja na stanovništvo i ekonomiju u korist postizanja političkih bodova.

Upozorio na poteze vlasti RS-a na čelu s Dodikom

Inzko se dotakao i da su vlasti Republike Srpske usmjerene na ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR), vraćanja nadležnosti s državnog nivoa na nivo entiteta i priča o teritorijalnom integritetu i suverentitetu BiH.

Visoki predstavnik je upozorio i na poteze Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a, o čemu je kaže, i ranije izvještavao Vijeće sigurnosti BiH.

„Naveo sam razlog za zabrinutost u svojim izvješćima, uključujući svoje posebno izvješće za 2016. godinu. U martu je Narodna skupština RS usvojila nekoliko zaključaka u vezi s tim, pozivajući na okončanje vojne komponente međunarodne misije u BiH prema Aneksu 1A GFAP-a. Najzabrinjavajuće je što NSRS poziva lokalne političke aktere da sudjeluju u raspravama o budućnosti BiH i upozorio da se “moraju započeti pregovori o mirnom raspuštanju” ako to pitanje uskoro ne bude na dnevnom redu”, naveo je Inzko.

Govoreći o “mirnom razlazu”, a istovremeno pozivajući na povlačenje međunarodnog vojnog prisustva u zemlji može se protumačiti samo kao prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH, a time i miru i stabilnosti zemlje, što je sigurno kako su to shvatili mnogi građani.

“Moram ponoviti da je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) dosljedno potvrđivao svoju nedvosmislenu posvećenost teritorijalnom integritetu i temeljnoj strukturi BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta. Neće biti precrtavanja mape BiH”, naglasio je Inzko.

Dalje kaže da dok su lideri RS-a fokusirali svoje napade na GFAP i državu BiH, Federacija je i dalje jedva funkcionirala.

“Nova Vlada Federacije još uvijek nije imenovana, dvije i po godine od Općih izbora u oktobru 2018. godine, što je nezamislivo u demokratskoj državi zasnovanoj na vladavini zakona, na slobodnim i poštenim izborima”, poručio je.

Visoki predstavnik BiH rekao je da je došlo do potpune stagnacije na državnom nivou, o čemu svjedoči i loš zakonodavni učinak Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH.

“Tokom trenutnog mandata, osim budžetskih akata, u potpunosti je usvojen samo jedan novi zakon. Ovo je dio općeg pada zakonodavne proizvodnje tokom proteklih nekoliko mandata, ali je ipak novi minimum”, rekao je.