Inzkovo pismo najava burne sjednice NSRS: Šta se zapravo krije iza svega!?

Narodna skupština RS sastat će se danas na svojoj 14. redovnoj sjednici, a glavna tema očekuje se tekst višeg predstavnika Valentina Inzka, koji je nedavno zatražio oduzimanje odlikovanja za osuđene ratne zločine.

Predsjedavajući Narodne skupštine Republike Srbije Nedeljko Čubrilović rekao je da će se o toj temi izjasniti šefovi klubova i rukovodstvo Narodne skupštine.

Međutim, s obzirom na trenutno raspoloženje Republike Srpske, teško je nadati se da će entitetsko vijeće odmah pristati na Inzkov zahtjev, jer je dao rok od tri mjeseca.

Nije poznato ko će podlijegati mogućim sankcijama u slučaju da odlikovanja za ratne zločine ne budu oduzeta do aprila ove godine, niti se zna da su kakve moguće sankcije.

Čelnik SNSD-a i predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je u petak da NSRS neće pristati na Inzkov zahtjev i taj je zahtjev iznio nakon savjetovanja s nekoliko delegata.

“Ovo je čin osvete Inzka, koji vjeruje da može ugroziti Srbe. Na konzultacijama sam znao da će većina poslaničkih klubova odbiti zahtjev i on se nema pravo miješati u to”, rekao je Dodik.

Kao što je poznato, vlast i opozicija RS-a imaju zajednički pristup tom pitanju.

Šef SNSD delegati kluba u Narodnoj škupštini RS-a, Igor Žunić, rekao je da će inzistirati na tome da visoki predstavnik Valentin Inzko pošalje zahtjeve za sve delegate na srpskom i ćirilici.

Inzko je na taj zahtjev odgovorio rekavši da može i pisati i čitati ćirilična slova i nije važno hoće li šef kluba delegata SNSD-a bolje razumjeti.

U klubu DNS-a imaju iste misli kao i njihovi partneri iz SNSD-a. Kao rezultat toga, šef Kluba poslanika DNS-a Duško Ivić nagovijestio je da će Inzkov ultimatum biti odbijen.

“Inzko se nema pravo miješati u odluke Narodne skupštine. Ako je odluka NSRS-a da dodijeli ta pravila, odluka je najvećeg demokratskog tijela. Sve odluke vijeća u državama i entitetima su odluke o kojima izglasavaju delegati i automatski izražavaju želje ljudi, u ovom slučaju Republike Srpske”, rekao je Ivić.

Šef kluba PDP-a Perica Bundalo istaknuo je da je Inzkovo pismo upućeno vodstvu NSRS-a, odnosno predsjedniku i šefu kluba, a ne Narodnoj skupštini u cjelini.

Iako sutra neće biti službenog mišljenja o sadržaju pisma, Bundalo je rekao da Inzko ukida kolektivnu odgovornost za Srbe, implikacije kolektivne odgovornosti , za PDP je potpuno neprihvatljiv.

Valentinu Inzku u RS-u odavno zamjeraju na njegovim izvještajima koje podnosi Vijeću sigurnosti UN-a, u kojima lidere tog entiteta etiketira kao glavne kočničare euroatlantskih integracija BiH, kao i činjenicu da ne želi doći na sjednicu Narodne skupštine RS-a i pred poslanicima predstaviti svoje izvještaje i stavove.

Prošle srijede, Kabinet predsjednika Narodne skupštine RS-a primio je Inzkovo pismo predsjedniku NSRS-a i klubovima delegata, inicirajući povratak povelje brojnih pojedinaca, koju im je 24. oktobra 2016. godine dodijelio Organizacijski odbor Narodne skupštine RS-a.