INZKOVO PISMO ODJEKNULO U SRBIJI: “Ovo je nagovještaj velike akcije protiv RS”!

Inzko može ukinuti Narodnu skupštinu RS ako ne postupi po njegovom zahtjevu, može smijeniti predsjednika Skupštine RS i pokrenuti razne druge sankcije, kazao je za novinsku agenciju Sputnjik, banjalučki politički analitičar, Anđelko Kozomara.

Ukoliko Narodna Skupština Republike Srpske ne postupi po zahtjevu iz opasnog pisma visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, on može pokrenuti veliku akciju protiv Republike Srpske, može ukinuti Skupštinu RS ili smijeniti njenog predsednika, što bi dovelo do posljedica velikih razmjera, upozoravaju banjalučki sagovornici beogradske redakcije agencije Sputnjik.

Analitičari objašnjavaju da je ovo ujedno i oproštajno pismo Inzka, koji napušta BiH, i njegov pozdrav onima za koje je sve vrijeme radio – bosansko političko Sarajevo. “Njegova uloga je da sprovodi mir, a kao da želi da izazove rat”, naglašavaju sagovornici Sputnjika.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko pismeno je zatražio od Narodne skupštine Republike Srpske da u roku od tri mjeseca oduzme povelje s odlikovanjima koje su dodijeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku, nazivajući ih „osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

Sputnjik piše da je Inzko u pismu praktično optužio srpski narod da nosi kolektivnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH!?

Savjetnik Milorada Dodika za unutrašnje poslove i portparol SDNS-a Radovan Kovačević kaže da što se RS tiče Inzko nema apsolutno nikakav kapacitet, i dodaje da je ovo njegov poslednji pokušaj da nanese još po neku štetu RS.

„To je nešto što nas apsolutno ne zanima, a ovo što je napisao je skandalozno i bilo kakva priča o kolektivnoj krivici je nešto što je nedopustivo pogotovu što ove riječi dolaze od čovjeka koji dolazi iz zemlje koja ima takvu istoriju u Drugom svjetskom ratu, znajući da su Srbi drugi najstradalniji narod u Evropi poslije Jevreja. Sve što je izrekao za nas je izuzetno uvredljivo i Narodna skupština RS će naravno o svemu tome da zauzme svoj stav koji će biti i te kako jasan svima, pa i Valentinu Inzku“, napominje Kovačević.

Politički analitičar iz Banja Luke Anđelko Kozomara ističe da Inzko, ima pravo da zatraži ovako nešto od Narodne skupštine RS ali i da uradi nešto još gore ako se njegova odluka ne sprovede.

„On može da ukine Narodnu skupštinu RS ako ne postupi po njegovom zahtjevu, može da smijeni predsjednika Skupštine RS i pokrene razne druge sankcije. Na žalost to je tako jer je jedna rečenica iz mirovnog sporazuma zloupotrebljena – da je visoki predstavnik najviši tumač Dejtonskog sporazuma. Ali šta znači tumač? On treba da sprovodi mir u BiH, a on unosi nemir i ovo je do sada najgore što se moglo dogoditi Srbima i RS, da im se ovakvo jedno pismo napiše. Bošnjački političari likuju nad njim, da ne kažem da su u ekstazi zbog ovog pisma“, kaže sagovornik Sputnjika.

Kozomari nije jasno zašto je Inzko čekao duže od četiri godine da ovako nešto postavi kao uslov RS, i smatra da se iza ovoga krije nešto mnogo ozbiljnije.

„Pretpostavljam da je čekao to jer se planira velika akcija na stezanju vrata Republike Srpske. Žele da ukinu mnoge njene nadležnosti, a ovo je sada vjerujem početak te akcije i početak pritisaka na RS i Milorada Dodika, kog smatraju ključnim u odbrani interesa RS. Pogrešna je procjena, naravno, da bi se sklanjanjem Milorada Dodika lako obračunali sa RS i srpskim narodom. Neće“, decidan je Kozomora, koji smatra da Inzko nema pravo da optuži cijeli srpski narod da je genocidan.

Kozomar se pita ko je uopšte i stavio Srbima epitet da je genocidni narod, da bi ga sada skidali.

„Zločin srpskog naroda ni po čemu nisu teži od onoga što su Bošnjaci i Hrvati radili Srbima u ovom ratu. Dakle, Inzko je prevršio svaku mjeru i prešao crvenu liniju ovim pismom. Očekivalo se da će na svom odlasku preduzeti neke radikalne mjere ali niko nije očekivao da će ovako teško da optuži cijeli jedan narod. U savremenoj istoriji nije se dogodilo da cijeli jedan narod bude optužen za ratne zločine i genocid, a on je direktno to u pismu naveo“, ističe Kozomara.

On kaže da Inzka samo Vijeće za implementaciju mira može natjera da povuče ovo pismo a to se, kako kaže, neće desiti. S druge strane, kaže da je očigledno da je ovo njegov odgovor na zahtjev Skupštine RS da preda izveštaj o svom radu, što je potpuno legalno i na šta RS ima pravo, a što ni jedan visoki predstavnik nije do sada uradio, tvrde banjalučki sagovrnici agncije Sputnjik.

Kovačević kaže da, prema Dejtonskom sporazumu i Aneksu četiri, visoki predstavnik mora da preda izvještaj na zahtjeve Narodne Skupštine i da oni neće od toga odustati, nego će zahtijevati od Inzka da preda izvještaj o svom radu.