Ipak ništa od skupa podrške Dodiku: MUP KS nije dao dozvolu za okupljanje, evo šta kažu

Iz MUP-a KS su se oglasili zvaničnim saopćenjem povodom mirnog okupljanja ispred Tužilaštva BiH i Suda BiH u znak podrške Miloradu Dodiku u kojem su istakli da dozvola za održavanje skupa ipak nije izdata.

– Policijska uprava Novi Grad, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu HO „Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH“ za održavanje javnog skupa ispred Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u ulici Kraljice Jelene br. 88, općina Novi Grad, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neispunjavanja formalnih uslova, kao i iz sigurnosnih razloga.

Kako se navodi u saopćenju podnosilac zahtjeva nije ispunio sve proipane obaveze, a koje se, između ostalog, ogledaju u nepoduzimanju naloženih dodatnih mjera, na zahtjev nadležnog policijskog organa.

– Nadležni policijski organ procjenjuje i da bi usljed održavanja predmetnog javnog skupa nastupila stvarna opasnost od narušavanja javnog reda i mira u većem obimu. Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa.

Ovu odluku je donijela i Policijska uprava Centar.

– Policijska uprava Centar, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, rješavajući po zahtjevu Udruženja „OZON BiH – Politički pokret demokrati BiH“ za održavanje javnog skupa u pokretu, na dan petak, 01. septembar 2023. godine, donijela je Rješenje o zabrani javnog okupljanja, iz razloga neblagovremenog podnošenja zahtjeva i neispunjavanja formalnih uslova za održavanje javnog skupa. Zaključno, u skladu sa članom 16. Zakona o javnom okupljanju („Službene novine Kantona Sarajevo“, br. 32/09 i 11/11), nadležna policijska uprava izdala je rješenje o zabrani održavanja javnog skupa.