Isak o najavljenim okupljanjima na entitetskoj liniji: Država to neće dozvoliti

Nakon što je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federacije Bosne i Hercegovine Đorđe Radanović pozvao građane da u petak dođu na mirno okupljanje na tzv. međuentitetskoj liniji, oglasio se ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak.

Na konferenciji za medije koja je organizovana nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru, Isak je rekao kako niko nije dobio saglasnost za takvu vrstu protesta.

“Prvo su bili najavljeni protesti u Sarajevu. Dali smo podršku MUP-u KS koje je nadležno za to da zabrani proteste jer nisu u skladu sa zakonom. Mi smo obećali da ćemo dati punu podršku, sve što bude potrebno FMUP će se staviti na raspolaganje. Vezano za proteste koji su najavljeni na entitetskoj liniji, zahtijevat ćemo prvo od policije RS-a da uradi sve od svoje nadležnosti da spriječi takvo nešto”, rekao je Isak.

Poručio je kako država neće dozvoliti organizaciju okupljanja na ovakvim mjestima.

“Država ne dozvoljava to. Sve što bude iz naše nadležnosti mi ćemo poduzeti. Tražit ćemo podršku svih agencija i međunarodnih institucija te onih koji su zaduženi da brinu o sigurnosti građana BiH i FBiH. Trebaju biti najavljeni na određenom području. Praviti proteste na entitetskoj liniji šaljete poruku koja proizvodi revolte građana. To nije potrebno i neumjesno je”, poručio je ministar.

Naglasio je i kako nadležnosti ministarstava ne prestaju na tzv. entitetskoj liniji.

“Nije tačno da završava nadležnost na entitetskim granicama. Imaju određena tijela koja mogu djelovati dalje i dublje. Imaju i državne agencije koje imaju obavezu da pruže asistenciju da se to ne desi. Imamo institucije koje moraju da rade svoj posao. Ovo je država i moraju se poštovati institucije države. Onaj koji to ne poštuje čini krivično djelo i bit će pokrenute sve mjere koje proizilazi iz svega što uradi”, zaključio je Ramo Isak.