Isak poručio Dodiku: Ako proglasiš nezavisnost u 11 sati, u 11:01 ćeš biti iza rešetaka!

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na prijetnje predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorada Dodika kako će bh. entitet RS proglasiti nezavisnost u 11.00 sati ukoliko visoki predstavnik u 17. 00 sati nametne Zakon o državnoj imovini BiH.

“Milorade, ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini BiH u 17. 00 sati, a ti proglasiš nezavisnost u 11.00 sati – u 11.01 sati završit ćeš iza rešetaka. To ti garantujem. Pa izvoli.

Pozivam te, ne čekaj odluku visokog predstavnika – budi hrabar i pokušaj, a uspjeti nećeš, ili prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost”, poručio je Isak.

Dodao je još da Dodik neće ništa proglasiti, i da mogu samo njega proglasiti krivim.

“Nećeš ti Milorade ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to, krivim. Krivim za počinjenje teških krivičnih djela kažnjivih prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine”, naveo je ministar Isak u svojoj reakciji.

Podsjećamo, predsjednik entitete Republika Srpska Milorad Dodik je u emisiji Telering kazao:

“Ukoliko “nelegalni Kristijan Šmit” pokuša da nametne zakon o imovini, Republika Srpska će odmah proglasiti nezavisnost”, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u emisiji Telering.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće biti nespremna, već će odmah proglasiti nezavisnost i to bez ijednog ispaljenog metka.

“Mi smo imali veliki pripremni sastanak za jednu takvu situaciju”, rekao je Dodik.

On je naveo da ima informaciju da će visoki predstavnik Šmit nametnuti zakon u januaru.

“Ukoliko on kaže bilo kog dana u pet sati popodne, nek računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu – novi finansijski sistem i teritorija pod kontrolom RS. Nećemo sprečavati prolaze i kretnje”, istakao je predsjednik RS.