Automatska skica

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na izjavu predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o tome da će SNSD, stranka na čijem je čelu, “kreirati sporazum o mirnom razlazu FBiH i RS”.

– Milorade, ti jedino možeš “mirno otići” s bosanskohercegovačke političke scene i još “mirnije ući” u sudnicu Suda Bosne i Hercegovine kao optuženik – što i jesi. Iskoristi dane na slobodi, uživaj u bosanskohercegovačkim prirodnim ljepotama, planinama, posjeti Neum, Plivski vodopad, Baščaršiju, Smetove, druži se s porodicom i ne razmišljaj o “mirnom osiguranju boljeg života”. Imati ćeš Milorade vremena da o miru, životu, spokoju i filozofiji razmišljaš u državnom zatvoru u Vojkovićima, poručio je ministar Isak.

Dodao je i to da je BiH međunarodno priznata država, a RS samo administrativno-teritorijalna jedinica u njenom sastavu.

– I tako će i ostati. Vlast u bh. entitetu RS primarno treba da se bavi poboljšanjem života građana koji na svojoj koži osjete destruktivnost politika SNSD-a. Mi imamo dovoljne kapacitete, a tu prije svega mislim na političke i pravne pa tek sve ostale kapacitete, da spriječimo bilo kakve pokušaje napada na ustavno-pravni poredak BiH, ističe on.

Isak je pozvao građane BiH da se ne obaziru na retoriku Milorada Dodika i da se okrenu ka budućnosti.

– Sadašnjost i budućnost je život u međunarodno priznatoj državi BiH, u okviru postojećih granica, navodi se u reakciji ministra Rame Isaka.

Podsjetimo, Dodik je jučer, odmah nakon proglašenja (novim) predsjednikom SNSD-a, poručio da će se u nekom budućem periodu možda stvoriti mogućnost predlaganja sporazuma o “mirnom razlazu između RS-a i FBiH”.

– Ono što će na kraju morati da se desi jeste da će SNSD kreirati sporazum o mirnom razlazu FBiH i RS u pokušaju da na miran način osiguramo bolji život, kazao je.