Isak poručio Dodiku: Ti si kriminalac i ostat ćeš pod sankcijama i da nova predsjednica SAD bude Cvijanović

Ramo Isak, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH, reagovao je na izjavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o tome da je spreman proglasiti nezavisnost ovog entiteta ukoliko na izborima za predsjednika SAD-a pobjedi Donald Trump.

– Ime Milorada Dodika, političara i kriminalca iz Bosne i Hercegovine, još od 17. januara 2017. godine nalazi se na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Od toga dana demokratskom voljom birača u Americi promijenila su se tri predsjednika, a Milorad Dodik zadržao je status lica pod sankcijama, rekao je Isak.

Potom je objasnio kako je Dodiku sankcije uvela administracija Baracka Obame, a kasnije su ih produžile administracije Donalda Trumpa i Joe Bidena.

– Milorad Dodik, sve dok bude predstavljao značajnu prijetnju u vezi s ometanjem provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma, bit će pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država koje su dokazani prijatelj države Bosne i Hercegovine, kazao je on.

Podsjetio je kako su, u proteklom periodu, na američkoj crnoj listi završili i članovi Dodikove porodice te je konstatovao kako je Dodik koristio službeni položaj u Bosni i Hercegovini za akumuliranje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, mito i druge oblike korupcije.

– Njegovi snovi kako će jednog dana proglasiti nezavisnost bh. entiteta RS-a jednaki su bajkama iz 2018. godine kako će na čelo Ministarstva finansija SAD-a doći, ni manje – ni više, nego njegovi – Dodikovi ljudi. Milorade, da na predsjedničkim izborima u SAD-u bude izabrana Željka Cvijanović ti ćeš i dalje ostati pod sankcijama, jer si kriminalac i rušitelj Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaključio je Isak.