Ismail Zulfić, “Leptir bez krila”, isplivao do historijske medalje u italijanskom Linjanu

Ismail Zulfić osvojio je bronzanu medalju na paraplivačkom mitingu Svjetske serije održanom od 9. do 12. marta u talijanskom gradu Linjanu.

Iako je “Leptir bez krila” bio uvjerljivo najmlađi sudionik to ga nije spriječilo da u izuzetno jakoj konkurenciji izbori nastup u seniorskom A finalu u kojem je s rezultatom 46:53 osvojio izvrsno osmo mjesto u disciplini delfin, te juniorsko finale na 50 metara delfin gdje mu je pripala historijska bronza za Bosnu i Hercegovinu.
Na Svjetskoj seriji u paraplivanju učestvovalo je više od 420 takmičara, sa četiri kontinenta i iz 43 zemlje svijeta, a reprezentaciju Bosne i Hercegovine predvodio je selektor i klupski trener Plivačkog kluba SPID Amelom Kapom uz dvanaestogodišnjeg Ismaila Zulfića činio je i Ismail Barlov.

– Glavni cilj ovog natjecanja za reprezentaciju Bosne i Hercegovine bila je međunarodna klasifikacija našeg Ismaila Zulfića koja je uspješno prošla te je dobila međunarodnu oznaku S5. Naša dva plivača u Italiji nastupila su u 12 disciplina. Po šest oba, uspjeli su oboriti isto toliko ličnih rekorda. Popravili su svoja vremena za više od pet sekundi po disciplini što je veliki rezultat te se tako približiti našem cilju koji dugoročno znači nastup na Paraolimpijskim igrama – rekao je Kapo.

Medalja iz Linjana označava jedan od najvećih podviga bh. plivanja u povijesti.

– Na mitingu Svjetske serije u Linjanu nastupili su praktično svi najbolji paraplivači današnjice. Našici su svojim rezultatima, a posebno ako gledamo njihove godine, pokazali da su u samom svjetskom vrhu i da najbolje reprezentativce od njih tek treba očekivati. Veliku zahvalnost za sve postignuto svakako, odnosno na podršci dugujemo Paraolimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine i kompaniji Bh. telekom – istaknuo je Kapo.