Istraga o nepravilnostima u Srebrenici, Travnik posvađao članove CIK-a, Rogić insistira da načelnik bude HDZ-ovac

Centralna izborna komisija BiH na današnjoj hitnoj sjednici donijela je naredbu da se otvori 475 vreća sa glasačkim listićima kako bi se utvrdili pravilni izborni rezultati, kao i naredbu za 37 tehničkih ispravki. Ova naredba donesena je na osnovu 61 zahtjeva političkih subjekata.

Također, donesena je odluka da se u osnovnoj izbornoj jedinici Novi Grad (Bosanski Novi)/Republika Srpska, 29. novembra ponove izbori na jednom biračkom mjestu sa istim kandidatskim listama i za načelnika i za odbornike, jer je izborni proces, kako je utvrđeno 15. novembra prekinut prije zakonom utvrđenog vremena.

CIK će po službenoj dužnosti pokrenuti postupak provjere povrede osnovnih izbornih prava u osnovnoj jedinici Doboj na svim biračkim odborima, jer postoji osnovana sumnja da su povrijeđena pravila izbornog procesa. Zahtjev su podnijele SDS, PDP, DNS, Socijalistička partija i Narodni pokret Banja Luka koji traže poništavanje i ponavljanje izbora u Doboju.

Također, CIK će i u Srebrenici, na osnovu prigovora Koalicije “Moja adresa: Srebrenica”, zbog postojanja osnovane sumnje da su povrijeđena pravila izbornog procesa i izbornog prava na biračkim mjestima u Srebrenici, pokrenuti postupak utvrđivanja činjeničnog stanja. Ova koalicija uputila je prigovor da je više osoba ostavarilo svoje biračko pravo bez identifikacionih dokumenata BiH, odnosno falsificiranih, te da ako ih bude više od 200 traže poništavanje izbora.

CIK je dobio 35 zahtjeva za ponovno brojanje glasačkih listića, ali s obzirom da nisu objavljeni utvrđeni izborni rezultate, ti zahtjevi su odbačeni kao preuranjeni.

Centralna izborna komisija BiH danas je raspravljala i o situaciji o izbornom procesu u Općini Travnik, gdje je kandidat SDA Mirsad Peco preminuo na sam dan izbora, a osvojio je ubjedljivo najveći broj glasova.

S obzirom da Izbornim zakonom BiH nije predviđena situacija ukoliko kandidat za načelnika umre na sam dan izbora, CIK je zatražio pomoć i od Misije OSCE-a. Član CIK-a Suad Arnautović je imao izdvojeno mišljenje, gdje je naveo kako smatra da se izbori za načelnika u Travniku trebaju ponoviti.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar mišljenja je da se treba pričekati sa konačnim utvrđivanjem izbornih rezultata, jer se sada radi o preliminarnim, te nakon toga donijeti konačnu odluku, s obzirom da unutar CIK-a prevladava različito mišljenje.

– Trebamo utvrditi izborne rezultate, a nakon toga slijede žalbe političkih subjekata. Nakon toga treba da se očitujemo, da li će to biti prijevremeni izbori ili neko drugo rješenje – naveo je Bakalar.

Vlado Rogić je insistirao da se donese odluka o izboru načelnika Općine Travnik i dodjela mandata drugoplasiranom kandidatu iz HDZBIH Goranu Pejakoviću. Rogić je pojasnio da se tumačeći Izborni zakon BiH, može primjeniti analogna situacija kao i kod izbora članova Predsjedništva BiH, gdje drugorangirani dobija mandat.

– Imamo dovoljno elemenata da donesemo odluku o dodjeli mandata drugorangiranom. Kolega Suad Arnautović se izjasnio da treba poništiti ili ponoviti izbore. Ja mislim da za to nema potrebe, mi možemo utvrditi i da se može izvesti tumačenje da drugom kandidatu koji dobije najveći broj glasova dodjeljuje se mandat – pojasnio je Rogić.

Protivljenje je odmah izrazila Irena Hadžiabdić, koja je kazala da su glasači više od pola dana glasali za kandidata koji je do tada bio živ, da su ljudi van BiH glasali danima prije, te da nije bilo nijednog zakonskog osnova da se 15. novembra prekine izborni proces u Travniku.

-Kada sve glasove zbrojimo, kada utvrdimo rezultate, naša je obaveza da donesemo odluku. Mi ne možemo poništavati volju birača, glasove birača, jer nije bilo nepravilnosti. Tek kada utvrdimo rezultate možemo donijeti odluku. Onda će nastupiti period za žalbe, a konačnu odluku donijet će Sud. Praksa u masi zemalja, naročito EU uvijek idu u prijevremene izbore – pojasnila je Hadžiabdić.

Član CIK-a Ahmet Šantić je zaključio da nije postignut konsenzus da se donese odluka o poništenju izbora u Travniku, i jedino što po njemu slijedi jeste da se drže rokova izbornog procesa.

Sjednica je prekinuta nakon žustre rasprave.

faktor.ba