Italijanski europarlamentarci: Uvjeti na lokalitetu Lipa su neprihvatljivi

Tokom današnjeg posjeta Bihaću i Unsko-sanskom kantonu, talijanski europarlamentarci i talijanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi nisu željeli komentirati postupke hrvatskih policajaca koji su ih spriječili da iz prve ruke vide situaciju i događaje u graničnom rejonu u Velike Kladuše i Bojne, gdje izbjeglice najčešće pokušavaju da ilegalno pređu u Europskou uniji.

Nismo to očekivali, pa trenutno ne želim komentirati ništa drugo vezano za događaj u Hrvatskoj. O tome ćemo razgovarati i raspravljati sljedećih dana”, rekao je Brando Benifei, zasupnik u Europskom parlamentu..

Predstavnici talijanske delegacije naglasili su važnost ovakvog načina sagledavanja stanja na terenu, odnosno praćenja boravišnih i životnih uvjeta migranata i izbjeglica u Bihaću, Velikoj Kladuši i Cazinu te zajedničkog pronalaženja svima prihvatljivih rješenja.

“Ne možemo biti zadovoljni onim što smo vidjeli, uvjeti u Lipi su neprihvatljivi. Želimo pomoći svim tim ljudima u nevolji, kao i lokalnoj zajednici. Ne smijemo zaboraviti da su to ljudski životi. Zaista ćemo pokušati podržati naš posjet i praćenje i inzistirati na jednakoj raspodjeli i prihvaćanju odgovornosti za te ljude. Kad to kažem, mislim prije svega na sve zemlje Europske unije”, dodao je Benifei.

Premijer USKa Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić detaljno su predstavili trenutnu situaciju i cjeloviti tok složenog migracijskog procesa u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Ponovo su izrazili spremnost i želju za bilo kojom vrstom suradnje, ali bez mogućeg uvođenja neprihvatljivih rješenja za građane kantona.