Ivanić: Nevjerovatna je koncepcija da jedan čovjek, makar bio i visoki predstavnik, sebi uzima božanske nadležnost

Bivši član Predsedništva Bosne i Hercegovine i bivši ministar spoljnih poslova u BiH, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić rekao je za N1 da “Merkel nije izabrala Schmidta da bi se ponašao kao Ashdown”, komentarišući zakon o zabrani negiranja genocida kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Komentarisao je i “jedinstvo stranaka u RS”. Na pitanje voditelja intervjua Dalibora Mrdića da li će se uspjeti očuvati jedinstvo stranaka iz RS, Ivanić je odgovorio kako se tu govori o jedinstvu da se “ne prihvataju nametnute odluke”.

“Manje je bitan sadržaj koliko koncepcija da jedan čovjek, makar bio i visoki predstavnik, sebi uzima božanske nadležnosti i da on sam donosi zakone, zaista ispod svakog demokratskog kriterija i oko toga stoji jedinstvo. Oko mase drugih stvari, na primjer načinu na koji se vodi politika, borba protiv korupcije i drugih stvari nema niti može biti jedinstva. Jedinstvo da – kad je u pitanju nametanja zakona, ali ne jedinstvo oko politike koju unutar RS vodi gospodin Dodik“, kazao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je poručio da neće komunicirati sa novim visokim predstavnikom, dok iz Beograda stižu drugačije poruke. O tome da li će iz tog razloga doći do udaljavanje između Banjaluke i Beograda, Ivanić je kazao kako je “Beograd ipak išao sa smirenijom politikom u odnosu na retoriku koju zastupa Dodik”.

“Dodik je potežak na riječima, ali on je u praktičnim stvarima u ovim godinama dok je bio član Predsjedništva samo održavao poraze. Vučić je išao sa malo razumnijom politikom i ne vjerujem da će Beograd okrenuti leđa Banjaluci, ali postoje razlike. Pitanje visokog predstavnika je pitanje velikih sila, to je njihov međunarodni odnos na koji mi ne možemo previše uticati. Mislim da bi bilo dobro da visokog predstavnika nema. Generalno, mislim da će se sa Schmidtom trebati razgovarati ali i on treba jasno da kaže neću nametati zakon kao koncept. Merkel nije izabrala Schmidta da bi se ponašao kao Ashdown“, komentarisao je.

Za N1 je komentarisao i najveću krizu koja je trenutno zadesila BiH.

“Ovih dana nakon nametanja zakona došlo se do politićke euforije unutar bošnjačkih političkih partija, otprilike kao ‘pobijedili smo’. BiH ne smije biti pobjednik ni gubitnik. Moramo u svim stvarima praviti kompromise. Najveću grešku napravio e Inzko, kao da je namjerno htio novom visokom predstavniku da ostavi vruć krompir i da mu oteža situaciju. O tome da li je moguće naći srednje rješenje, teško je reći. Sve je na nosiocima vlasti, mislim na SNSD i HDZ. Oni moraju sjesti i pokušati naći rješenje. Osjećaj pobjednika i gubitnika neće dobro doći BiH“, istakao je Ivanić.

Govorio je i o ponudi Milorada Dodika za formiranje Vlade nacionalnog jedinstva te kazao kako bi “Dodik tom vrstom prijedlogom htio sada bude glavni gospodar i da on bude dominantan a da svi ostali to slijede”. “To nije realno očekivati. PDP je rekla da ne želi u tome učestvovati”, rekao je.

Ponovio je Ivanoć za N1 kako smatra da je najveća greška Inzka nametanje zakona o zabrani negiranja genocida te da je vratio teme koje su teme za Dodika, Izetbegovića, kao i teme ko je veći ratni zločinac, ko je veća žrtva. Naglasio je i kako je Inzko ostavio BiH u puno teškoj situaciji iz koje se ne vidi izlaz.

Rekao je i da PDP brane princip da u BiH nikada nije bilo nametanja zakona te da ne treba voditi takvu praksu.

Komentarisao je i inicijativu “Mini Šengen”, odnosno “Otvoreni Balkan” te istakao kako u tome nema ništa loše, da se izriču pogrešne teze u vezi sa tim i da se “bošnjačke strukture” tome protive.

No, povrh političke krize u kojoj se BiH našla, Ivanić smatra da uvijek ima izlaza ako akteri hoće da ga nađu. Istakao je kako treba doći do kompromisa o dvije stvari: o načinu donošenja zakona u budućem periodu i u sadržaju zakona koji je visoki predstavnik nemetnuo.