Iz Pfizera objasnili šta zamjeraju BiH i zbog čega kasni dostava vakcina!

Pfizer kompanija je za Klix.ba izjavila koji je glavni problem, jer vakcine protiv korone vjerojatno neće stići u našu zemlju niti u martu.

Prije nekoliko dana Pfizer je vlastima u BiH rekao da naša zemlja još nije ispunila sve potrebne uvjete za započinjanje prve isporuke vakcina u okviru sustava Covax.

S druge strane, iz BiH su stizale poruke da radimo sve što se traži. Iz Klixa su pitali Pfizer za objašnjenje i naveli su u čemu je problem.

Da bi se vakcine protiv COVID-19 mogla isporučiti, države moraju imati dokumentaciju nacionalnog regulatornog odobrenja vakcina koju je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija, uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti.

Drugim riječima, vlast u BiH, Uprava za lijekove, nije odobrila Pfizer i nema dokumentaciju utemeljenu na odobrenju vakcine Pfizer u SZO i slično.

“Radit ćemo s vladom na potrebnim koracima kako bismo što prije ponovno pokrenuli materijale. Sporazum s COVAX-om nije dio bilateralnog sporazuma između države BiH i Pfizera, što smo izrazili u jasnoj namjeri u jesen prošle godine. Zbog toga Pfizer traži odgovornost vlasti u BiH u procesu pružanja i cijepljenja uz određenu vrstu izravnog sporazuma i strogo zaštite”, rečeno je iz kompanije.

Sjetite se, 29. januara COVAX je poslao prvu distribuciju doza vakcine Pfizer-BioNTech Q1 zemljama članicama Covaxa, na temelju interesa zemlje za naša cjepiva i procjene spremnosti države COVAX. Ova raspodjela pruža privremene smjernice zemljama i podliježe odobrenju Pfizera nakon završetka procjene u svakoj zemlji.

“Planom raspodjele doza izravno upravlja Covax. Kao jedna od prvih tvrtki koje su doze dale s ovim novoosnovanim mehanizmom, radimo u partnerstvu s COVAX-om na primjeni ovog modela. Nakon analize s udrugom COVAX, potrebna je dodatna rasprava u zemlji radi pojašnjenja zahtjeva za opskrbom putem Covaxa”, skrenuta je pozornost iz Pfizera.