Iz Rusije prijete katastrofalnim posljedicama po BiH

Portparol Ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova ocijenila je da je u BiH, naporima Brisela, Vašingtona i Londona, stvoren sistem kolonijalne uprave i postavljena marioneta koja se predstavlja gospodarom sudbine ljudi, što može imati katastrofalne posljedice.

“Pretvaranje aparata visokog predstavnika iz mehanizma koji podstiče suverenitet BiH u instrument gušenja svih suverenih prava naroda u državi, može da predstavlja direktno nasilje nad mirovnim sporazumom”, istakla je Zaharova.

Ona je pitala kako je moguće da je u 21. vijeku u Еvropi, naporima Brisela, Washingtona i Londona, u nezavisnoj BiH, stvoren sistem kolonijalne uprave kojim je, prema njenim riječima, voluntarističkom odlukom tih prijestonica, postavljena marioneta koja sebe predstavlja gospodarom sudbine ljudi?

Zaharova je ukazala da to nema nikakve veze sa interesima naroda BiH, te istakla da je Rusija više puta upozoravala da sve to može imati katastrofalne posljedice, prenosi “Sputnjik”.

Ona je istakla da je BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma prešla dug put, ali da se teško može govoriti o pravom međunacionalnom primirju o kojem su svi maštali, usljed koordinisanih pokušaja spoljnih i unutrašnjih igrača da se potkopaju temelji ovog sporazuma.

“Kao potpisnici Sporazuma, ne možemo da zatvaramo oči pred tim da se uz `podršku` zapadne zajednice preduzimaju napori da se razvodne postulati ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta, što izaziva slom višenacionalnog karaktera zemlje”, rekla je Zaharova.

Ona je ukazala da je u toku unitarizacija BiH na osnovu neoliberalne koncepcije, što je suprotno Dejtonskom sporazumu, te istakla da tačke ovog sporazuma više ne odgovaraju onima koji žele nasilno da uvuku BiH u euroatlanske mreže.