Iz SDA tvrde: Trojka odustala od NATO puta

Tvrdnja predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Nermina Nikšića da je “prethodna većina predvođena SDA-om vratila BiH unazad s puta u NATO” očajnički je pokušaj skretanja pažnje sa činjenice da je “Trojka” u zamjenu za ulazak u vlast i ministarske fotelje šefova tih stranaka pristala na zaustavljanje NATO puta Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas, 12. aprila, iz Stranke demokratske akcije (SDA), prenosi Radiosarajevo.

“Zahvaljujući insistiranju SDA da se nakon Općih izbora 2018. vlast ne formira dok SNSD ne pristane na slanje Programa reformi, Bosna i Hercegovina je danas učesnica Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Dakle – za članstvo!

Taj se status vrlo lako može provjeriti na internet stranici NATO-a, baš kao što se lako može provjeriti i činjenica da je Trojka pristala na potpisivanje koalicionog sporazuma sa SNSD-om i HDZ-om u kojem se riječ NATO uopšte ne spominje”, nastavili su.

Dalje navode kako je “Trojka potvrdila da je odustala od NATO puta Bosne i Hercegovine u zamjenu za ulazak u vlast, i obustavljanjem slanja Programa reformi u sjedište Alijanse, s obzirom na to da taj dokument za prošlu i za tekuću godinu nisu čak ni pripremili i pokušali usvojiti”.

“Umjesto vrijeđanja inteligencije građana tvrdnjama da ‘rade sve da zemlju vrate na NATO put’ i stalnog plasiranja u javnost neistina, Nikšić i njegovi partneri iz Trojke bi morali prestati da rade po diktatu SNSD-a i HDZ-a, te barem pokušati da ispune zakonske obaveze koje se odnose na put Bosne i Hercegovine ka članstvu u Alijansi trasiran u vremenu SDA”, naveli su iz stranke čiji je lider Bakir Izetbegović.