Iz SDA upućen zahtjev visokom predstavniku: Iskoristite svoje ovlasti….

Predsjednica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Jasmina Tokić-Biščević uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu povodom napada, prijetnji i pritisaka na bošnjačke povratnike u entitetu RS. Pismo istovjetnog sadržaja dostavljeno je i ambasadama zemalja-članica Vijeća za provedbu mira (PIC).

– U svojstvu predsjednice Glavnog odbora SDA želim da Vas informišem o zaključku koji je Glavni odbor usvojio na osmoj redovnoj sjednici održanoj u petak, 1. septembra 2023. godine, a koji se odnosi na kontinuirane napade, prijetnje i pritiske na bošnjačke povratnike u entitetu RS – navodi Tokić-Biščević u pismu upućenom visokom predstavniku.

Istovremeno ga obaviještava kako je Glavni odbor SDA pružio punu podršku zahtjevima udruženja žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu kojima se od visokog predstavnika traži da u skladu sa mandatom osigura provođenje Ustava entiteta RS i donošenje odgovarajućih odluka s ciljem omogućavanja povećanja broja Bošnjaka i Hrvata u policijskim strukturama entiteta RS, kao i da u sredinama u kojima je broj povratnika značajniji na rukovodećim pozicijama u lokalnim policijskim strukturama budu pripadnici bošnjačkog i(li) hrvatskog naroda.

– Podsjećam Vas na član 97. Ustava entiteta RS, u kojem se navodi da će konstitutivni narodi i Ostali biti proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u entitetu RS, te da će se ta proporcionalna zastupljenost bazirati na popisu iz 1991. godine. Na području entiteta RS je, prema rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine, živjelo 29 posto Bošnjaka i devet posto Hrvata, a trenutno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a zaposleno svega 4,7 posto Bošnjaka i 0,9 posto Hrvata, što je nedopustivo – navodi se u pismu.

S tim u vezi, kako se u pismu nadalje navodi, Glavni odbor SDA je visokom predstavniku uputio poziv da iskoristi svoje ovlasti propisane članom V Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i Zaključcima Vijeća za provedbu mira iz Bonna od 9. i 10. decembra 1997. godine, te da hitno donesete mjere koje će unaprijediti status i sigurnost Bošnjaka i Hrvata u entitetu RS.

– Ponovo ističem da Glavni odbor SDA u potpunosti podržava zahtjeve udruženja žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu, te od Vas očekujemo da ćete u interesu države Bosne i Hercegovine, stabilizacije društveno-političke situacije i unapređenja sigurnosti građana, a naročito povratničke populacije, postupiti u skladu sa tim zahtjevima – poručila je predsjednica GO SDA Jasmina Bišćević-Tokić u otvorenom pismu, upućenom visokom predstavniku Christianu Schmidtu.