Izborni zakon i uređenje BiH: Šta je to Izetbegović rekao pa Ljubić prijeti čak i ratom!?

O izmjenama Izbornog zakona BiH, odnosu vladajućih stranaka, apelaciji i EU putu BiH, odnosu HDZ-a prema svemu tome govorio je danas Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća nevladine organizacije u vlasništvu Dragana Čovića, Hrvatskog narodnog sabora BiH.

– Mislim da je problem u Bosni i Hercegovini, to želim reći zbog javnosti, što jedna strana, odnosno velikobošnjačka politika ne želi nikakve promjene u BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i Doma naroda. Izetbegović se nedavno, da tako kažem, otvorio na jednoj sesiji opskurne grupe zvane Krug 99, gdje je jasno rekao što je cilj. Cilj velikobošnjačke politike i svi trebaju znati da mi to znamo, nije čak ni da se ukine hrvatska kvota, već je zapravo da bošnjačka strana ovlada hrvatskom kvotom u FBiH i kada je u pitanju izbor člana Predsjedništva i izbor delegata u Dom naroda. Na osnovu toga bi bošnjačka politika, oni tako smatraju, imala stopostotnu vlast u FBiH, a dvije trećine vlasti na teritoriji BiH. Ja želim reći da su to iluzije, pa čak ponekad praćene i prijetnjama. Mi ćemo Hrvatima spustiti fenomen Komšić na niže nivoe, itd. To jednostavno nije izvodivo na dogovoran i miran način. Podsjećam sve da su u BiH četiri godine vojske tri naroda ratovale, da bi sačuvale svoj politički subjektivitet i konstitutivnost. Ako neko misli da može ukiniti jednakopravnost jednog naroda u BiH na miran i dogovoran način, on se tu igra vatrom – rekao je Ljubić za N1.

A šta je to Izetbegović rekao na Krugu 99, pa je do te mjere razljutilo i uzdrmalo Ljubića. Rekao je da “unitarna, ili jednostavna država, kakva je BiH bila do prihvatanja dejtonskog ustroja, i koja funkcioniše na bazi građanskog principa, je prirodni okvir i uređenje koje štiti i omogućava opstanak i razvoj multietnične zajednice kakva je bila, i kakvu težimo obnoviti u Bosni i Hercegovini”

– Unitarno organizovana država Bosna i Hercegovina nije gušila identitet, kulturu, posebnosti i jednakost etničkih skupina BiH. Bilo je, naravno, problema sa jednopartijskim i ateističkim režimom, za sve, a naročito za Bošnjake. Današnja, složena država, problem je za sve njene narode i građane. Zemlja sa 13 ustava i 14 zakonodavnih tijela, u kojoj odluke donosi i njome vlada skoro 600 zastupnika i više od 120 ministara je preskupa, konfuzna i neefikasna. Dominacija pripadnika jednog naroda nad druga dva i nad Ostalima, kakvu četvrt vijeka živimo diljem BiH, ne donosi sreću ni tom lokalno dominantnom narodu – kazao je Izetbegović.

Koncept ovako organizovane Bosne i Hercegovine o kojoj je govorio Izetbegović, naravno da ne odgovara ni Ljubiću ni Čoviću, koji nastoje po svaku cijenu progurati izmjene Izbornog zakona BiH, kojim bi se Federacija BiH pretvorila u dvije izborne jedinice, bošnjačku i hrvatsku, iz koje bi se birali članovi Predsjedništva BiH, jedan od njih bezuvjetno da je Čović odnosno HDZ-ovac, a što je na mala vrata uvertira za ozvaničenje trećeg entiteta.

Šta je to još što razlikuje koncept koji zagovara Izetbegović, od onoga koji gura Čović, a uz sversdnu pomoć iz susjedne Hrvatske.

Prvi čovjek HDZ-a nastoji izmjene Izbornog zakona BiH odraditi samo u smislu provedbe presude Ustavnog suda BiH, ali ne i presuda suda u Strazburu koje su na čekanju godinama.

Također, Čović uporno tvrdi kako se izmjene Izbornog zakona mogu završiti bez izmjena Ustava BiH, odnosno Aneksa 4 Dejtonskog sporazuma, što je apsolutno nemoguće. Ako se uzme samo član Ustava BiH koji definira način izbora članova Predsjedništva BiH, tamo je navedeno da se dva biraju iz Federacije BiH.

Ukoliko bi se primijenilo ono što Čović zagovara, a to je da Hrvati biraju Hrvata, a Bošnjaci Bošnjaka, ne samo da bi se morao mijenjati Izborni zakon, već i ovaj član Ustava BiH.

– Dok se ne ispoštuju Ustav i zakoni, SDA neće sjesti za pregovarački sto sa HDZ-om. A što se tiče samog prijedloga HDZ-a, on je potpuno na liniji njihovih jednostranih zahtjeva, i uz to je neprovodiv. Ne može se implementirati presuda po apelaciji Sejdić/Finci bez izmjene Ustava BiH kojom će se svima u ovoj zemlji pružiti šansa da budu izabrani za člana Predsjedništva BiH. A HDZ insistira da jedan od tri člana Predsjedništva BiH mora biti Hrvat. Dragan Čović je u svom intervjuu “Avazu” optužio SDA da ima “maksimalističke ciljeve”, a ustvari su zahtjevi HDZ-a maksimalistički i neprovodivi.

Blokade koje danas imamo na političkoj sceni u Federaciji BiH, još u martu 2018. godine najavio je Ljubić.

– Ukoliko se ne izmijeni Izborni zakon u skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH, izbori se mogu održati, ali će se vlast moći formirati samo u Republici Srpskoj i u Brčko distriktu. Neće se moći izabrati Dom naroda Parlamenta FBiH, pa tako ni predsjednik FBiH, ni Vlada FBiH, a ni Dom naroda parlamenta BiH, a ni Vijeće ministara neće imati smisla – rekao je Ljubić.

On je prije tri godine na konferenciji za novinare nakon sjednice Glavnog odbora HNS-a istakao da će odgovornost za takvu situaciju snositi oni koji opstruišu da dođe do izmjena Izbornog zakona BiH.

– Interes Hrvata u BiH je vratiti izborni proces u ustavne okvire. Spremni smo razgovarati, ali sa ustavnošću i ravnopravnošću nema kompromisa. Stav HNS-a je da izmjene Izbornog zakona BiH moraju obuhvatiti izmjene i za Dom naroda parlamenta FBiH i za Predsjedništvo BiH – rekao je Ljubić tada.

Ono što danas imamo upravo su blokade koje je on najavljivao. Vlada Federacije BiH i dalje je na čekanju, kao i popunjavanje Ustavnog suda FBiH.

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH 30. marta zastupnici će se izjašnjavati o imenovanju Interresorne radne grupe koja će raditi na izmjenama izbornog zakonodavstva. U ovu grupu, prvi put, nisu predloženi članovi Centralne izborne komisije BiH, što je nonsens, s obzirom na to da ova državna institucija organizira i provodi izbore u BiH, i najpozvaniji su da govore o izmjenama Izbornog zakona BiH, a SDA će preko svojih zastupnika insistirati da se u rad grupe uključe i članovi CIK-a, ali i predstavnici opozicije.

FAKTOR.BA