Izetbegović: Blizu smo rješenja, potrebno da se uključe svi

Završen je sastanak delegacije SDA koju je predvodio Bakir Izetbegović s predstavnicima SAD-a i EU-a Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst.

Nakon sastanka Izetbegović je rekao da su blizu rješenja u vezi s izbornim zakonom.

– Blizu smo da se ostvari rješenje kroz zakonski paket i ranije pregovore. Ogroman put je iza nas, imamo približne stavove i spremnosti, rekao je novinarima Izetbegović i izrazio nadu da će danas Eichhorst i Palmer na sastanku sa predstavnicima opozicije dogovoriti format koji će dodatno približiti rješenju.

– Potrebno da je uključi cijelo društvo, nevladine organizacine, eksperte i opozicija kako bi zajednički našli rješenja, poručio je Izetbegović.

– Mi smo se, ustvari, približili rješenju kroz Fileov model, kroz Aprilski paket. Ogroman put je iza nas, tako da imamo približene stavove. Sad je potrebno donositi odluke. Treba spremnosti i hrabrosti da se naprave koraci i rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Koncepcija je postavljena. Znamo zahtjeve SDA, svođenje simetrije između dva entiteta, tako da mislim da smo blizu”, izjavio je nakon sastanka predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

U ovom trenutku na razgovore u zgradi Delegacije EU stigla je stranačka delegacija HDZ-a BiH predvođena Draganom Čovićem.