IZETBEGOVIĆ EKSPRESNO ODGOVORIO: “Pismo Dragana Čovića vrvi od neutemeljenih i uvredljivih tvrdnji i teza…”

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, odgovorio je na pismo Dragana Čovića OHR-u i OSCE-u.

– Mostar je grad čijom se ljepotom ponosimo, ali i grad teške prošlosti, jakih emocija, isprepletnih identiteta i sudbina, mjesto susreta vjera, kultura, ideologija. To je grad Bošnjaka, Hrvata, Srba, ali i grad onih koji su naprosto građani. Svi spomenuti se moraju osjećati komotno i slobodno u Mostaru budućnosti, svi oni zajedno trebaju upravljati glavnim gradom Hercegovine. Slika trojice ljekara, Hrvata, Srbina i Bošnjaka, koji su zajedno otišli posjetiti bolesnu kolegicu iz Gradskog vijeća i na potpis joj odnijeti dokument o preuzimanju vijećničkog mandata, za nekoga je možda patetična, ali je to, ustvari, slika onoga što Mostar treba da bude i što je u ovom gradu moguće postići – zajednički liječiti naslijeđeno stanje, s najboljom namjerom i sa spremnošću Mostaraca da jedni drugima pruže ruku i pomognu – ističe Izetbegović na početku objave na svom profilu na Facebooku.

Predsjednik SDA dodaje da je prijedlog za podjelu mandata gradonačelnika kandidatima tri pobjednička bloka – “Koalicija za Mostar”, Bh. bloka i HDZ-a, a svaki bi proveo 15 mjeseci na čelu grada.

– Nažalost, ovakav prijedlog je odbijen od strane HDZ-a, a predsjednik ove stranke je uputio pismo OHR-u i OSCE-u u kom traži intervenciju kojom bi se dogovor onemogućio. Pismo Dragana Čovića vrvi od neutemeljenih i uvredljivih tvrdnji i teza. Ponudu da se u Mostaru vlast dijeli, da u njoj učestvuju svi, uključujući, naravno, i Hrvate, on je okarakterisao kao “antihrvatsku histeriju”, kao “pokušaj uspostave jednonacionalne vlasti”, kao “nerazumno djelovanje” koje “vodi u razdor i podjele”. Predsjednik HDZ-a BiH je, također, ustvrdio da prijedlog o dobrovoljnoj podjeli mandata vodi “ugrožavanju izbornog procesa”, “protivzakonitom djelovanju protiv Hrvata”, “kršenju zakona, općih etičkih i političkih načela” – kaže predsjednik Stranke demokratske akcije.

Posljednjih dvanaest godina gradonačelnik Mostara član je HDZ-a BiH.

– Mostar je nazivan “hrvatskim stonim gradom”, i time su se neosporno kršili zakoni, opća etička i politička načela, ali smo se suzdržali od teških, a možda opravdanih kvalifikacija, poput “uspostave jednonacionalne vlasti”, “nerazumnog djelovanja” ili “protuzakonitog djelovanja protiv drugih naroda”, kvalifikacija koje je Čović upotrijebio. Proces izbora gradonačelnika Mostara treba biti dovršen u ponedjeljak, 15. februara, i bit će izabran dr. Zlatko Guzin ili dr. Mario Kordić, naravno sve u skladu sa zakonom i Statutom. Ničega nezakonitog, nerazumnog, neetičnog, uperenog protiv Hrvata ili bilo koga drugog, nema u eventualnoj odluci onog koji bude izabran da preuzme puni mandat ili da se nakon 15 mjeseci povuče u korist drugog, odnosno trećeg kandidata. Upravo obratno, radi se o razumnoj, etičnoj, nesebičnoj i odgovornoj odluci – konstatuje Izetbegović.

Dodaje da izborni proces i ilegalne aktivnosti koje je Čović spomenuo mogu biti ugroženi samo njegovom voljom, odnosno provođenjem izopačene prijetnje sadržane u njegovom pismu OHR-u i OSCE-u da će uslijediti “daljnje blokade i potpuna nefunkcionalnost gradske uprave”.

– Ako se to zaista desi, ako nakon blokade formiranja Vlade Federacije BiH, blokade formiranja Vlade HNK, blokade popune Ustavnog suda Federacije BiH, HDZ krene i u blokadu implementacije izbornih rezultata u Mostaru, sa ciljem da gradonačelnik ovog grada ostane kadar HDZ-a, tada će zaista biti neophodna intervencija OHR-a i OSCE-a. Vrijeme je da se predstavnici međunarodne zajednice pokrenu, da prestanu tolerisati protivustavne i protivzakonite blokade. A kada je Mostar u pitanju, vrijeme je da prevagu ostvare one snage koje su za slogu i pomirenje, za napredak, one snage koje žele da grade, a ne da ruše mostove. I da Mostarcima izaberu takvog gradonačelnika – zaključuje Izetbegović.