Izetbegović: Ideju o slobodnoj BiH nisu poljuljali ni najteži izazovi

Srdačne čestitke svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori upućujem povodom 1. marta, Dana neovisnosti Bosne i Hercegovine – napisao je Izetbegović.

U protekle tri decenije Bosna i Hercegovina je prešla dug i težak put, a najvažniji korak na tom putu je 1. mart 1992. godine dan kada su se građani prije 29 godina opredijelili da žive u suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana i naroda, napisao je u čestitki predsjednik Stranke demokratska akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Podsjetio je da su gotovo dvije trećine Bosanaca i Hercegovaca različitih nacionalnosti i vjera na historijskom referendumu 1992. godine glasale za slobodu i nezavisnost i pokazali vjeru u ideju Bosne i Hercegovine koju nisu poljuljali ni najteži izazovi koji su uslijedili.

– Oni najbolji i najhrabriji među nama su dali svoje živote za odbranu te ideje, za odbranu slobode i civilizacijskih vrijednosti na kojima počiva savremeni svijet. Zbog toga se svakoga dana, a naročito 1. marta, trebamo sjetiti onih koji su svoje živote utkali u temelje BiH – navodi Izetbegović u čestitki.

Kaže da smo za njih, ali i za sadašnje i sve buduće generacije, dužni nastaviti borbu započetu 1. marta 1992. Budućnost Bosne i Hercegovine moramo graditi kao suverena, stabilna i prosperitetna država, članica Europske unije i NATO-a.

– U to ime, svim građanima Bosne i Hercegovine u zemlji i dijaspori upućujem srdačne čestitke povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine – napisao je Izetbegović.