Izetbegović iz Mostara: HDZ i SNSD su pokušali na silu uraditi nešto

Gradski odbor Stranke demokratske akcije Mostara održalo je iftar i skup u Mostaru, kojem je prisustvovao i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Obraćajući se prisutnima, Izetbegović je podsjetio na brojne izazove s kojima su se Mostar i cijela Bosna i Hercegovina susreli u proteklom periodu, ali i uspjehe koji su postignuti u istom periodu.

“Mostar je dugo bio srušen rad. Devet godina smo čekali da se podigne Stari most, možda najljepši objekat u BiH. I privreda je bila srušena. Danas se privreda pokrenula, grad se izgradio, živi se mnogo bolje. Izbori su konačno održani. Velež je zaigrao na novom stadionu. Stvari idu naprijed”, kazao je Izetbegović.

Govoreći o problemima, istakao je političku situaciju kao manji problem, a odlazak mladih kao najveći izazov s kojim se BiH suočava.

“Trideset i dvije godine SDA rješava probleme. Neki se pitaju imamo li snage nastaviti. Ja mislim da imamo i da nema zamjene za nas. SDA je odgovor svih Bošnjaka i patriota. Nas vezuje jedna ideja, ideologija i emocija. Mi volimo ovu zemlju. SDA nije bazirana samo na emociji. Ona je politička snaga koja je dokazala da ima sve što je neophodno da riješi svaki problem”, izjavio je Izetbegović.

Podsjetivši na ključne procese u posljednje tri decenije, predsjednik SDA je posebno izdvojio 1993. godinu i rušenje Starog mosta kao, kako je kazao, dno rata.

“Onda smo se sabrali i te enklave, odvojene od svijeta, su se organizovale i desilo se čudo bosanskog otpora. Suprostavili smo se daleko nadmoćnijoj sili i hvala herojima, mostarskim i bosanskohercegovačkim, koji sjede i večeras ovdje. Bez njih sve to ne bi bilo moguće”, poručio je Izetbegović.

Izdvojio je angažman federalnog premijera Fadila Novalića, koji ostvaruje značajne rezultate, uprkos brojnim preprekama.

“Sedamdeset posto PDV-a se puni tamo gdje je bila Armija RBiH”, kazao je Izetbegović.

Kazao je da SNSD i HDZBiH žele sve probosanske snage smanjiti za jednu trećinu, unatoč činjenici da su probosanske stranke drže 60 posto ruku Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Povodom izmjena Ustava i Izbornog zakona, predsjednik SDA je rekao da se ne može prihvatiti rješenje koje je nepovoljno za probosanski blok.

“Današnja sjednica Doma naroda je pokušaj HDZ-a i SNSD-a da nešto urade na silu i da se makar na nivou percepcije usvoji Izborni zakon. To im neće proći. Nećemo im to dozvoliti”, poručio je Izetbegović.

Dodao je da SDA pripada bloku političkih stranaka koje su patriotske i ne bježe od odgovornosti, te da jedino SDA ima moć rješavanja svih izazova.

Iftaru i skupštini, u organizaciji predsjednika Gradskog odbora SDA Mostar Salema Marića, prisustvovali su brojni predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, privrednici, kulturni radnici i građani Mostara.