Izetbegović: Kukavičluk OHR-a je kriv za situaciju s Dodikom, Konaković odveć servilan prema Srbima i Hrvatima

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović gostujući na Federalnoj televiziji govorio je o razgovoru sa američkim ambasadorom Michaelom Murphyjem, visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu, šta zamjera strankama “Osmorke”, Miloradu Dodiku…

– Sa ambasadorom SAD-a sam se posljednji put vidio poslije izbora. Otvoreno smo razgovarali. Postojala je teza da je SAD zainteresiran da SDA ne bude dio vlasti, da imaju nešto protiv SDA. Bilo je teških kvalifikacija u odnosu na SDA pa smo razgovarali o tome i on je rekao da oni nemaju ništa protiv SDA niti da su za to da SDA bude isključena iz vlasti – istaknuo je u prvom ovosedmičnom izdanju Rezimea Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

– Insistirao sam na par stvari koje su oni izrekli, teških kvalifikacija u odnosu na SDA. Da mi kontroliramo sudstvo i da smo krivi za disfunkcionalnost Federacije. Nisam dobio odgovor od njega. Tražio sam da u vezi nekih tvrdnji, povezanosti naših članova s ​​korupcijom, nisam tu dobio dogovor. Kazao je da će on to proslijediti Tužilaštvu. Od tada je prošlo pola godine i nema nikakve reakcije. Nema nikakvog dokaza.

Tvrdi da su Amerikanci iznijeli niz neistina u tvrdnjama u odnosu na SDA.

– Djeca već u srednjoj školi znaju da je Federaciju blokirao HDZ. Kako može reći američkoj ambasadi da je to radila SDA, a svi znamo da to nije istina. Kako mogu reći da mi kontroliramo sudstvo i tužilaštvo kad u ovome času toliko generala Armije BiH ima problem sa tim tužilaštvom, toliko potpredsjednika ima problem sa sudstvom, kada nam premijera godinama sude, kada je podignuta optužnica protiv Cikotića. To su jednostavno neistine – kaže Izetbegović i pojašnjava:

– Prošli put kad su nas prozvali prije 7-8 mjeseci ništa nisu uputili nadležnim organima. Dakle stranka koja je eventualno takve stvari uradila, dobila novac od kirminalaca i to putem čovjeka koji treba da štiti zakon, ne treba biti u vlasti. Niti predsjednik stranke, to jeste ja, koji sam takvog čovjeka referirao, odabrao, ne trebam biti predsjednik te stranke. Neka izvole dati dokaze za takvu stvar.

Neće ih dati. Kao što nisu dali niti dokaze za ono da mi kontroliramo tužilaštvo, niti da smo mi odgovorni za disfunkcionalnost Federacije. Neka izvole dati dokaze za takvu stvar.

Izetbegović kaže da se boji da Amerikanci vjeruju tračevima “jedne sposobne čaršije”.

– Našim političkim rivalima i da ih uspijevaju usmjeriti u krivom smjeru. Gospodin Murphy je ovdje došao u martu i već smo tog ljeta imali teške diskvalifikacije. Jedini način jeste da podastru dokaze. Ja ću podnijeti posljedicu toga.

Ziherašluk i javašluk Tužilaštva je kriv za ovu situaciju

Na pitanje strahuje li se da će se i on naći na crnoj listi odgovara:

– Svašta je moguće ako su ovi kriteriji. Ako možete jednostavno, bez dokaza, bez toga da druga strana odgovori, zalijepiti etiketu, faktički izreći presudu u odnosu na nekoga, onda je svašta moguće. Ja mislim da nema nikakvog razloga da se ja nađem na crnoj listi, ali da je toliko bilo tih diskvalifikacija i laži u odnosu na mene, pa i sa strane Amerikanaca, bilo je.

Ja sam prije 25 godina u New York Timesu opisano, ni manje ni više, nego kao čovjek koji je šef mafije na Balkanu i najbogatiji čovjek na Balkanu. U to vrijeme moja sva imovina je iznosila ispod 10.000 maraka. Takvu stvar vam radimo i idemo dalje. Toliko tih laži, diskvalifikacija opasnih pretrpio sam posljednjih decenija da me skoro više ništa ne može iznenaditi.

Ističe da Milorad Dodik pomjera granice svojom drskošću, vrijeđa ljude, prijeti im.

– Sada nema adekvatnog odgovora, još je jedan kukavički odnos s njihove strane. Oni se bave sa SDA. Da su se ovako bavili Miloradom Dodikom, kako se sada bave nama, zaustavili bi ga poodavno. Dužno se pravosuđe baviti ovim, čovjek direktno krši Krivični zakon. Dopuštaju mu da negira genocid i to nije nimalo bezopasno. On sam kaže oni vjeruju da sam se ja promijenio, a dovest ću ih do neovisne države Republike Srpske. Kaže kad me nije moćna SDA zaustavila, kako će me ovi invalidi zaustaviti.

Izetbegović kaže da Dragan Čović eutanazira reakciju na ono što radi Milorad Dodik.

– On je odavno u jednoj sprezi sa Dodikom. Mislim da je to bila prošle godine kada je u vrijeme pregovora, kada treba da nas odobrovolji, otišao u Banju Luku i rekao čestitam im dan Republike Srpske, neka čuvaju RS, to je njihov uspjeh. Dakle, RS koji je istjera Hrvate do zadnjeg i sve katoličke crkve porušio. Dakle, oni su u brzini i nažalost to je tako.

Lendo će dati potpis “na ono što je normalno”

Kada je riječ o strankama “Šestorke”, “Osmorke”, “Trojke” i tome šta im zamjera, Izetbegović kaže:

– Evo recimo izbor ustavnog sudije. Imamo gospođu Butigan koja je zamjenica predsjednika VSTV-a. Cio se život bavi pravosuđem. Rival joj je čovjek koji je bio sekretar Općine Široki Brijeg, pa HNK, pa sad je sekretar u Parlamentarnoj skupštini. Nikad se nije bavio pravosuđem. Njega su rangirali na prvo mjesto i SDP je rekao da će za njega da glasa. Dobro znaju da je to čovjek HDZ-a, znaju da slabe pozicije Ustavnog suda koji je zadnja brana za ovo što radi Dodik. Znam dobro da Čović podržava Dodika. Lično mislim da političari nikad ne bi trebali ići na takve pozicije poslije političke karijere.

Na pitanje u kojem od lidera “Trojke” ima najmanje povjerenja, odgovara:

– Kada Konaković ode u Zagreb na dan kada logoraši sa Heliodroma, prvi put im se dopušta da uđu na Heliodrom i izjavi u Zagrebu da on neće govoriti o tome da li je Hrvatska izvršila agresiju na BiH. Kad na takav način te ljude ostavi i kada nema hrabrosti da u Zagrebu izgovori ono što su presude rekle, onda se čovjek upita na šta se tu sve spremno. Mislim preambiciozan mladi čovjek kojem se žuri da neke stvari uradi. Vidio sam u Neumu kako se on stavlja na stranu Dragana Čovića.

Za mene su to vrlo upozoravajuće stvari. On je među njima i najživlji, nametnuo se kao lider u svemu tome. Mislim da je odveć ambiciozan, odveć servilan u odnosu na Zagreb posebno, u odnosu na srpske i hrvatske predstavnike u BiH. Da unosi nemir i sukob među Bošnjake. Mislim da je opasan. Prema svojima je vrlo tvrd, a vrlo servilan prema drugima.

Ističe da je “Trojka” dala četvrtog delegata SNSD-u.

– I to poslije blokade koja je trajala četiri godine. Pa su rekli da će u CIK-u napraviti promjene za koje su HDZ i SNSD. Pa sad vidimo šta će se uraditi u Ustavnom sudu. Pa smo vidjeli šta su uradili u vezi sa NATO-om. Evo sad budžet prolazi i nema sredstava za minimalna obnavljanja Oružanih snaga BiH.

Kada je riječ o vlasti u Federaciji BiH, Izetbegović kaže da Lendo hoće dati potpis.

– Mi želimo postupiti po Ustavu, želimo sjesti, dogovoriti se, želimo poštovati izborne pobjednike. Mi poštujemo svakoga u ovoj zemlji, čak i one koji možda nisu za poštovanje. Dakle, blokadu prave oni koji to ne poštuju. Ne poštuju izborni rezultat, ne poštuju obavezu dogovora, ne poštuju Ustav FBiH. Da predsjednik FBiH i dva potpredsjednika formiraju Vladu FBiH. Tako to Ustav kaže.

Mi imamo najzahtjevniju, najtežu komponentu i oni žele da mi potpišemo njima da nas isključe iz toga svega. Jedna šizofrena situacija. Oni moraju uraditi koaliciju koju je moguće imenovati. Mi smo dobili podršku naroda, mi smo osvojili te pozicije, mi smo najjača komponetna u tome svemu i oni nešto žele bez nas. Dakle, dopada im se Dodik i dopada im se Čović, mi im se ne dopadamo i treba da izađemo iz toga.

Naglašava da će Lendo dati potpis “na ono što je normalno. Normalno je sjesti i dogovoriti se i od ove tri komponente napraviti trokomponentu Vladu FBiH. Prije svega tražimo da sjedimo, da prestane to djetinjasto ponašanje na koje ih ohrabruju strane.”

Možda sam trebao pristati na neki kompromis

Kaže da se Stranka za BiH i NES ne žele transparentno staviti na stranu SDA.

– Mislim da su sve šanse da će se na kraju to desiti. Mi smo najveća komponenta u tome svemu i naše politike su takve u odnosu na državu BiH i ove snage koje destabiliziraju BiH.

O eventualnoj novoj intervenciji Christiana Schmidta Izetbegović kaže:

– Mislim da se neće nametnuti rješenje po kojem su dovoljna dva potpisa sa formiranjem Vlade Federacije. Upozoravam ga da to ne uradi. Ako to uradi, dobit će odgovor od nas.

Kao svoju najveću grešku kao čelnika SDA istaknuo je: “Naravno da najjači navuku na sebe sve ostale jer su ih pobjeđivali, jer su neke stranke nestale u sudu sa SDA. Zamjerio sam se i međunarodnoj zajednici jer nisam htio da uradim ono i više od onoga što je uradio visoki predstavnik od mene u Neumu.”

– Možda sam malo beskompromisan, možda je to problem. Možda sam trebao pristati na neki kompromis – zaključio je Izetbegović za Rezime.