Izetbegović: Moj babo je zaustavljao etnička čišćenja Titovih partizana i komunista

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, obratio se novinarima na press konferenciji nakon završetka sjednice Glavnog odbora SDA na kojoj se raspravljalo o Osmici, Dodiku, Sebiji, Trojki…

U obraćanju nakon sjednice Glavnog odbora SDA, predsjednik stranke Bakir Izetbegović se najviše osvrtao na posljednje Američke sankcije kazavši da će na neistine odgovarati istinom. U odnosu na to je napravio i poveznicu sa lažnim optužbama na račun Alije Izetbegovića.

Naveo je da će slučaj prof. dr. Sebije Izetbegović imati sudski epilog.

– Pa ne mogu ljude ovako blatiti a da ne završe pred sudovima. Sebija je legalno završila, pokazala je sve. Prije mjesec-dva dana profesor Asim Kurjak je rekao da moja supruga nikada nije kod njega u Zagrebu studirala i da on njoj nije bio mentor na doktoratu. Onda smo mi našli snimke gdje on govori kako je ona bila kod njega na klinici, kako je studirala, kako su zajedno pomagali naše žene da se gore porode. Onaj njegov dirljiv govor, mentorski, da je imala izvanredan doktorat koji bi mogao biti odbranjen na bilo kojem univerzitetu u svijetu. Hoćete li da vjerujete vlastitim očima i ušima ili onome što Rektorat radi? Medicinski fakultet je najstarija institucija obrazovna u Bosni i Hercegovini. Za bilo kakvo akademsko napredovanje stoje sekretarijati, komisije sa uglednim profesorima. I onda se usude takvu stvar dovoditi u pitanje. Ona je pomogla da Klinički centar Univerziteta u Sarajevu postane institucija koja se zaista brine o pacijentima. Ona bi trebala faktički dobiti neku zahvalnicu za taj posao. Našla je gore 100 miliona duga i pune tunele nabavljene opreme mimo tendera. Za to treba neko da ode u zatvor, za te lopovluke. I naravno, da je njih 50-ak do 100 od 2.700 moralo da napusti KCUS jer ne mogu da rade šta hoće, da ne rade kada neće da rade, da imaju privatne klinike u koje odu u 11 sati – govori Izetbegović.

Dodao je kako će se braniti istinom.

– Ovih dana će 40 godina kako su mog oca odveli, ni krivog ni dužnog i optužili da je planirao etnička čišćenja u BiH, osudili ga na 14 godina robije, pa smo se branili. I tada su bile jako sužene mogućnosti da se od takvih laži odbranite. Postao je predsjednik Bosne i Hercegovine i zaustavljao etnička čišćenja, jedini! Titovi partizani, komunisti, generali su radili etnička čišćenja. Moj babo ih je zaustavljao! Mi smo na sve imali odgovor i na ovu kampanju ćemo imati odgovor – kazao je lider SDA.