Automatska skica

U Kulturnom centru Altindag u Visokom održana je Akademija povodom 31. godišnjice osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA) Visoko, kojoj je prisustvovao i predsjednik stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović je u obraćanju okupljenima čestitao na godišnjici osnivanja SDA u Visokom, naglasivši da ova stranka već više od tri decenije ide putem ponosa, slobode i suvereniteta.

– Neki narodi u cijelom vijeku ne prođu ono što smo mi u tom periodu – kazao je Izetbegović.

Vratili smo ime Bošnjacima

Naglasio je da je neophodno podsjećati se na put pređen u protekloj 31. godini, kazavši da je SDA vodila procese poput uvođenja demokratije, organiziranja odbrane BiH, vraćanja državnosti, pravljenja vojske koja je, kako je kazao, odbranila obraz i čast Bosancima i Hercegovcima.

– Vratili smo ime Bošnjacima, našem jeziku, pomogli smo Islamskoj zajednici da vrati snagu vjere – dodao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je kazao da je Visoko uvijek bilo uporište te stranke, ali da je prošao period u kojem je, kako je kazao, ta stranka tražila sebe. Sada je, dodaje, konačno dobila snažan tim koji tu stranku može povesti naprijed.

– Ova ekipa je na izborima 2020. godine pokazala kako se može pobijediti i u nepovoljnim uvjetima – poručio je Izetbegović, istaknuvši ulogu mladih ljudi u ostvarenom rezultatu te stranke.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, kazao je da je SDA silnica koja najviše utječe na put kojim se BiH kreće, te da postoje snage koje bi željele da se država kreće u suprotnom pravcu.

– Mislim da svjedočimo jednoj novoj odlučnosti međunarodne zajednice koju je pokrenula SDA – kazao je Izetbegović.

Istaknuo je i potrebu saradnje sa susjednim državama u regionu i zaustavljanja negativnih trendova uvjetovanih jačanjem nacionalističkih pokreta. Također je upozorio i na ugrožavanje prava Bošnjaka i Hrvata u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

– Zamolio bih da utičete na ljude u Visokom da se vakcinišu – poručio je Izetbegović govoreći o aktuelnoj pandemiji koronavirusa.

Osvrnuvši se na posljednje uvrede na račun Bošnjaka, koje su iznosili pojedini zvaničnici iz entiteta RS, Izetbegović je kazao da treba biti ponosan na ono što Bošnjaci jesu i šta su uradili.

– SDA mora imati koherentnu, jaku strukturu, gdje smo potpuno sigurni da će svi raditi kao jedan. Idemo ka tom cilju – poručio je Izetbegović.

Naglasio je i to da su snage koje koče BiH u defanzivi, podsjetivši na prošle i aktuelne procese koji su, kako je kazao, natjerale te snage u defanzivan položaj.

Ukazao je na ulogu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u borbi protiv pandemije koronavirusa i njenih negativnih posljedica, istaknuvši da je Vlada koju predvodi Fadil Novalić najuspješnija u regionu kada je taj segment u pitanju.

Tokom današnje Akademije upriličena je i podjela članskih kartica za 250 novih članova SDA u Visokom.