Izetbegović: Ni pod kojim uslovima ne smije se sjesti za sto za kojim se razgovara o podjeli BiH

Na Šehidskom mezarju Kovači je obilježena 98. godišnjica rođenja Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i osnivača Stranke demokratske akcije (SDA).

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se obratio prisutnima i kazao da čuvanje sjećanja na Aliju Izetbegovića nije potrebno njemu, ali je potrebno sadašnjim i budućim generacijama.

“Potrebno nam je da se sjećamo vremena koje simbolizira njegovo ime. Naravno da nije Alija sam spasio Bosnu i Hercegovinu. Spasile su je stotine hiljada ljudi spremnih da godinama ginu i krvare u nevjerovatnoj borbi koju je Alija opisao kao „čudo bosanskog otpora”, ali sve se na kraju krajeva sublimira u neke simbole. Te naše borbe, kojom je naš narod dokazao da zaslužuje biti politički faktor i da je u stanju izdržati ono što je naizgled neizdrživo, se vrijedi sjećati i to zbog nas samih, zbog našeg samopouzdanja i zbog ovakvih vremena u kakvim danas živimo”, kazao je Izetbegović.

Predsjednik SDA je podsjetio na životni put Alije Izetbegovića i njegovo zatvaranje zbog suprotstavljanja komunističkom režimu bivše SFRJ.

“Alija se prvi put odupirao tom sistemu kao devetnaestogodišnjak. Drugi put se odupirao kao starac. Odupirao se jednoj sili koja je izgledala bezizgledno jača od njega. I jedno i drugo je nadjačao. Komunistički sistem je pao i Alija je bio prvi predsjednik SR Bosne i Hercegovine, a zatim i prvi predsjednik dejtonske Bosne i Hercegovine”, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da je tokom agresije na BiH Alija Izetbegović je bio prisiljen da brani bazične vrijednosti, živote i opstanak bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Kada je riječ o današnjem vremenu, Bakir Izetbegović je istaknuo da Alija Izetbegović sigurno ne bi nikada popuštao onima koji nasrću na BiH.

“Ne smiju se davati bitne pozicije, ne smije se degradirati pozicija Bosne i Hercegovine, a oni koji su danas na vlasti to rade. Alija Izetbegović bi stao na loptu, bez obzira šta misle stranci, međunarodna zajednica, sile i velesile i branio bi Bosnu i Hercegovinu i ne bi nikada popuštao “, poručio je Izetbegović.

Istakao je da Alija Izetbegović, vjerujući u ideale po kojima je živio, nije popuštao ni u okolnostima kada mu je prijetio zatvor i kada je bivao zatvoren, pa ni 1990. godine kada je procijenio da je bošnjačkom narodu neophodna politička stranka koja bi spriječila scenarij koji mu je prijetio.

“Ko će za jednim zatvorenikom, koji je osuđen zato što je pravio grupu, krenuti da prave stranku? On je bio nepokolebljiv i napravio je najjaču stranku, koja je i danas najjača stranka u Bosni i Hercegovini”, izjavio je Izetbegović.

Dodao je da Alija Izetbegović ni danas ne bi pravio ustupke i ne bi predao državnu imovinu, Ustavni sud BiH, Izborni zakon i sve one pozicije koje je aktuelna vlast predala političkim partnerima.

“Stajao bi čvrsto i to je poruka mladima. Moj emanet vama mladima danas je da nikada ni pod kakvim uslovima ne pregovarate i čak sjednete za sto na kojem se pregovara o podjeli Bosne i Hercegovine. O tome uopšte ne smije biti razgovora. Mi to dugujemo i ljudima koji su ukopani na Kovačima i svima onima koji su dali živote u odbrani Bosne i Hercegovine. Nikada se ne smije ni razgovarati o tome”, na kraju je kazao Izetbegović, prenosi Klix.