Izetbegović o Izbornom zakonu: Ili će sve biti riješeno ili neće biti ništa riješeno

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je da nakon sastanka u Delegaciji EU na kojem se razgovaralo o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, najduži sastanci još nisu održani, a probosanski blok jedinstveno ide na sve ili ništa.

Izetbegović je istakao: “Ili će sve biti riješeno ili neće biti ništa riješeno.”

Kaže da najduži sastanci tek dolaze, a za sada nema ništa konkretno osim što kritična masa probosanskih smatra da se neće suočiti ni s čim jednostranim.

“Moraju se uraditi izmjene i za Federaciju BiH i za Predsjedništvo BiH. Imamo blokade imenovanja Vlade FBiH, popune Ustavnog suda, pogledajte koliko strategija razvoja, preko 150 akata stoji u Domu naroda FBiH. Te stvari se moraju riješiti”, rekao je.

Lider SDA kaže da je zadovoljan što su i ostali u probosanskom bloku jednako odlučni.

“Ne samo da sam ja pri tome, nego sam sjedio i s drugim probosanskim strankama i oni potvrđuju takvu stvar. Neće se moći izaći jednostrano HDZ-ovom prijedlogu”, dodao je nakon sastanka kojem su prisustvovali i predstavnici SBB-a, NiP-a, A-SDA i drugi.

Na pitanje novinara jesu li stranci Izetbegoviću prijetili sankcijama, on je odgovorio da nisu.

“Nisu prijetili sankcije, ali se vrši pritisak na sve strane, a ponajmanje na HDZ. Ali preživjet ćemo, nismo u politici od jučer. Treba postaviti sve na dvije noge”, dodao je.

Razgovore s čelnicima BiH vode američki izaslanik koji jezadužen za Izborni zakon Matthew Palmer i predstavnica EU Angelina Eichhorst, kao i šef Delegacije EU Johann Sattler.