Izetbegović o Komšiću: S njegovom kandidaturom imam veze kao s ulaskom Finske u NATO

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Dragan Čović, na današnjoj je sjednici u Sarajevu obrazložio zašto se Prijedlog Kluba Hrvata o izmjenama Izbornog zakona BiH razmatra po hitnoj proceduri.

Sjednica je u toku, a ova tema nije prošla bez oštre rasprave.

Prema njegovim riječima, taj prijedlog je usaglašen sa Ustavom BiH.

“Izbori nisu proglašeni, a ovdje se vodi kampanja. Mi smo išli s hitnom procedurom kada je CIK rekao da će saopćiti datum izbora. Ne postoje preduvjeti da se izbori formalno-pravno organizirao”, istakao je Čović.

Kazao je kako su se trudili zadnje dvije godine te pomenuo rješavanje pitanja “legitimnog predstavnika hrvatskog naroda”.

Podsjetio je i na Sporazum u Mostaru.

“Mostarski smo sporazum realizirali pa smo izbore za Mostar pomjerili za dva mjeseca. Kako smo razumjeli da je jedna od strana potpisnica učinila sve da izigra sporazum, mislim da smo organizirali desetke sastanaka predstavnika naroda. Svaki naš prijedlog se ticao prijedloga koji će omogućiti legitimno predstavljanje”, naveo je lider HDZ-a.

Za riječ se javio Bakir Izetbegović, delegat Kluba Bošnjaka (SDA) kazao je da je za njega Željko Komšić, aktuelni član Predsjedništva BiH, legitimni predstavnik.

“Ja sam pristao na to da pokušam riješiti, nisam obećao zato što HDZ nudi ovakva rješenja. Zar sam mogao ovo prihvatiti. Nije SDA kandidovala Komšića tri puta. Kakve veze SDA ima s tim? Zašto mene povezujete s tim, ne kažem da niste to trebali uraditi, ali ja imam veze s tim koliko i s ulaskom Finske u NATO”, poručio je Izetbegović Čoviću i Denisu Bečiroviću, delegatu SDP-a.

Munib Jusufović je uzeo riječ nakon što ga je jučer prozvala delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić, koja je rekla da niko nije primijetio da SBB ne prisustvuje sjednici.

SDA je jučer saopćila da ima razloga za nedolazak na sjednicu, a da to nije slučaj, ali se solidarizirala jer nije podržala ovaj Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.