IZETBEGOVIĆ O POLITIČKIM PREVIRANJIMA: “Ne može 60 posto snage probosanskih stranaka biti zbijeno u 33 posto bošnjačke kvote. O TREĆEM ENTITETU NEMA NI GOVORA!”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sudjelovao je danas u sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” kao uvodničar na temu”Unutrašnje i spoljne silnice u restituciji građanskog uređenja BiH”.

O važnom odbrambenom mehanizmu nacionalnih interesa, Izetbegović je od početka svog izlaganja rekao da je ovo rigidan princip koje u ovoj mjeri postoji u Bosni i Hercegovini i da je sumnjiv problem.

“Srećemo slične mehanizme u Sjevernoj Irskoj, Sjevernoj Makedoniji i Belgiji. Iako se mnogi pozivaju na Belgiju, ti mehanizmi se odnose na veoma sužen obim pitanja o kojima se odlučuje, ne odnose se na sva pitanja kao što je to slučaj u BiH, gdje je recimo Dom naroda jači i ima više nadležnosti od predstavničkog doma”, rekao je predsjednik SDA.

On je kazao da je Dejtonski mirovni sporazum spriječio veće zlo, dodatnu podjelu BiH jer je u tom trenutku procjenjeno da je bolje prihvatiti mehanizme koji nisu dobri, kao što za pacijenta nisu dobri fiksatori ili gips, ali na kraju to omogući pacijentu da profunkcioniše.

O probosanskim strankama

“Treba prevazići bespotrebne podjele koje oduzimaju snagu onome što možemo nazvat nekim ‘probosanskim’ frontom ili prograđanskim. Potreba je saradnja građanskih stranaka sa SDA, potreban je prodor, ja prihvatam rivalstvo u Federaciji, ako mogu nek zamjene SDA, ako to mogu, nek slobodno urade (stranke Četvorke). Kada je u pitanju BiH i RS ne bi smjelo biti takvih podjela, mi u ovom trenutku imam nula prodora tzv. građanskih stranaka na teritorije gdje je bio HVO, gdje bila vojska RS-a gdje sad vlast imaju HDZ i SNSD,” kazao je Izetbegović, te je dadao da probosanske stranke imaju 60 posto u predstavničkom domu Parlamenta BiH te se ta snaga mora ‘preliti’ u domove naroda i institucije.

“Ovakvo smo svi zbijeni u 33 posto u nekakvu imaginarnu bošnjačku kvotu od 33 posto. Tih 33 posto treba otići na 60 posto, ojačati taj motor koji vuče u pravom smjeru”, naglasio je nekadašnji član predsjedništva BiH.

Američka politika

“Gospodin Palmer i Nelson, imao sam s njima kontakte ovih dana i rekao sam, da su očekivanja nakon promjene američkog predsjednika velika, možda i prevelika. Njih dvojica ne daju optimistične izjave. Gospodin Palmer je javno kazao nemojte očekivati da će iza nekog brda da vam dojaše američka konjica pa da riješi vaše probleme. Ne znam koliko je upravu, možda ni on ne zna na šta će biti spremna nova administracija”, rekao je Izetbegović, te dodao, da oni u ovom trenutku od njega traže da pokuša rješavat problem u ovom “iščašenom i lošem” formatu Čović-Izetbegović i nastojaće da se što prije “vadi” iz tog formata, naročito što isti ne daje rezultat.

“Mi nikada nećemo pristati na rješenja koja su sada na stolu od strane HDZ-a, o trećem entitetu nema ni govora, o tome čak ni oni ne pričaju…da se stvari sa Sejdić-Finci riješe Izbornim zakonom, onako kako to odgovara HDZ-u, to se naprosto neće desiti”, naglasio je Izetbegović.