Izetbegović odbio Konakovićev poziv i objavio razloge zbog kojih ne dolazi na skup

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv skupu “Položaj i status Bošnjaka u regiji” kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković, a javno je objavio i svoje razloge za takvu odluku, prenosi Faktor.

– Primio sam poziv Elmedina Konakovića za “radni ručak” o “položaju i statusu Bošnjaka u regiji”. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih – započeo je Izetbegović.

Kao osnovni razlog je “Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes”.

– Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka.

Pri tome, sastav kojem je poziv upućen je, najblaže kazano, čudan. Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak – bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne – pojasnio je Izetbegović.

Dodaje da se “o statusu Bošnjaka ne može se razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama”.

– Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa – višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije.
Također, SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji. Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu.

Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji – zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković pozvao je na radni ručak i sastanak političkih predstavnika Bošnjaka regiona koji će se održati u petak, 12. aprila u hotelu Hills u Sarajevu sa početkom u 15 sati.

Zanimljivo da na spisku pozvanih nema člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denisa Bećirovića, kao ni čelnika SDP-a Nermina Nikšića, stanke koja je vladajućoj koaliciji kada je u pitanju državni i federalni nivo.