Izetbegović: Orbana treba primiti u Sarajevo i predočit mu kako stvari zaista stoje

Bakir Izetbegović, amjenik Predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH i predsjednik SDA, rekao je u intervjuu za Anadolu Agency da sa svima, uključujući i mađarskog premijera Viktora Orbana, treba razgovarati.

Izetbegović je govorio o kontradiktornim izjavama europskog povjerenika za proširenje Olivera Varhelyija i saglasnosti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da u Narodnoj skupštini RS održi sjednicu na kojoj su doneseni sporni zaključci o prenosu nadležnosti do izjava glasnogovornika predsjednika Vlade Mađarske da je problem “integracija dva miliona muslimana u EU”.

Upitan jesu li dobili službene odgovore institucija EU i hoće li mađarski ambasador biti pozvan na konzultacije u Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, Izetbegović je rekao da Parlament BiH generalno ne smatra ambasadora odgovornim.

“Što se tiče izjava Varhelyja i tvrdnji da je on bio u koordinaciji s Dodikom, mislim da su te stvari jučer demantovane, da je on samo upoznat da stvari idu u tom smjeru, da nije koordinirao niti dogovarao, barem on tako tvrdi. Mi generalno smatramo da ta politika iz EU, u odnosu na ovo što radi Milorad Dodik, je suviše meka, da se nedovoljno suprotstavlja, nedovoljno upozorava na vrijeme Dodika da ne ide u smjeru koji će nanijeti štetu i njemu i nama, u BiH. Mislim da će ta politika da bude odlučnija ubuduće”, rekao je Izetbegović.

Naveo je i kako je jutros razgovarao sa šefom delegacije EU i specijalnim izaslanikom EU u BiH, Johannom Sattlerom, koji mu je rekao da Varhely nije ništa koordinirao već je bio upoznat sa dešavanjima.

“Mi očekujemo, kada se takve stvari dešavaju oštru i jasnu reakciju međunarodne zajednice. Ja sam to jutros kazao Sattleru na telefon”, rekao je Izetbegović.

Govorio je i o najavi da će mađarski premijer Viktor Orban posjetiti BiH krajem januara 2022. godine, te je li njegova prisutnost poželjna u BiH, odnosno ko će s njim razgovarati. Izetbegović ocjenjuje da neće nagađati niti komentirati je li njegovo prisustvo poželjno, nakon izjava koje je dao i raznih radnji, kao i obrambenog stava njegovog prema Dodiku.

“Mislim da sa svakim treba razgovarati. Jer ako ne razgovaramo mislim da stvari pogoršavamo. Dakle, sa svakim u regionu. Bez obzira šta se nama dopadalo šta se kaže u Beogradu, u Zagrebu, u Budimpešti, Moskvi… Mi trebamo te stvari da pokušamo rješavati i amortizovati. Ne treba da Orban zna samo pola istine, recimo, koju mu ponudi Milorad Dodik, jer nije uzalud da narod kaže ‘Pola istine je cijela laž’. Treba da čuje i drugu polovinu istine da bi se te stvari izbalansirale tako da ja mislim da treba primiti Orbana i da mu treba predočiti kako zaista stoje stvari, izbalansirati poluistinu s kojom on očigledno raspolaže”, rekao je Izetbegović.