Izetbegović otkriva zašto su stranci stopirali pregovore oko Izbornog zakona: Oni su očekivali da Dodik neće ići toliko daleko, sada će ga upoznati

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, govorio je danas o aktuelnoj temi pregovora oko izmjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Govoreći o ovoj temi, Izetbegović je kazao kako će se sutra održati sjednica Glavnog odbora SDA, na kojoj će se donijeti mnoge važne odluke, a neke od njih će se ticati i pregovora za izmjene Izbornog zakona.

– Ne bih rekao da će se SDA ikada povući iz pregovora sa međunarodnom zajednicom. I kolegij SDA je tako stvari jučer usmjerio, takve su naše preporuke. Mi smo stranka koja je ozbiljna, koja je sa međunarodnom zajednicom napravila ozbiljne pomake, ozbiljne sporazume u protekle tri decenije, rekao je Izetbegović.

Smatra kako povlačenje iz pregovora nije način na koji se treba odnositi sa predstavnicima međunarodne zajednice.

– Ne mislimo da je to način na koji se treba odnositi sa prijateljima iz međunarodne zajednice. Naravno, treba se boriti za ono za šta smatramo da se treba boriti kada je u pitanju BiH. Mislim da se sama međunarodna zajednica za sada povukla, jer je vidjela jedan tvrd odgovor od strane Dodika, kazao je on u intervjuu za Hayat.

Prema njegovom mišljenju, međunarodna zajednica nije očekivala da će Dodik otići ovako daleko sa svojim postupcima.

– Oni su očekivali da Dodik neće ići toliko daleko, ali to je Milorad Dodik. On kada ste nasamo ostavlja utisak da će sve biti uredu, i svi govore da on nije loš čovjek i da se sa njim može napraviti nešto, a onda nastavlja po svom. Sad će ga imati priliku upoznati, ističe Izetbegović.

Kada je riječ o odluci koja se tiče povlačenja iz pregovora, lider SDA ističe kako to nije odlučeno nakon što su Palmer i Eichhorst otkazali svoj dolazak.

– SDA je još u prošlu nedjelju nagovještavala da će se eventualno razmisliti o tome da se ne nastavi pregovarati dok ne prestane ovo što radi Milorad Dodik. Onda smo imali SDP koji je već krenuo u tom smjeru. Tako da, nije to izazvano reakcijom, nego obratno. Stranci kada su vidjeli da ovdje više nema spremnosti za pregovore, da HDZ neće da odustane od prefiksa nacionalnog, da prije svega Milorad Dodik i njegovi rade šta rade, da su odlučili su da pričekaju da prođe praznici, pa da vide šta uraditi u januaru ili februaru, rekao je on.