Izetbegović pozvao Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida

Predsjednik Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović pozvao je danas visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da primijeni zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici prije nego što napusti dužnost.

– To negiranje, taj jedan kapriciozan inat, besmislena politika srbijanskog i režima ovdje u RS-u je učinila da se svijet jače pokrene. Vidimo jednu jasnu reakciju i u regionu i diljem svijeta, na kraju će ona ostati usamljena.

Nažalost, ne vidimo kod srbijanskog i srpskog rukovodstva u BiH spremnost da se prestane s tim, tako da ja pozivam još jedanput gospodina Inzka, još 20 dana je tu sa nama, neka ode podignutog čela iz ove zemlje. Niko mu neće prigovoriti ako nametne zakon o zabrani negiranja genocida i o slavljenju ratnih zločinaca – rekao je Izetbegović za BHRT.

Prema njegovim riječima, poruka da su Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i ostali odlikovani je poruka mladoj generaciji koja može samo značiti da treba stvari ponoviti.

– Očekujem od gospodina Inzka da pomogne i BiH i žrtvama i dijelu srpskog naroda koji se ne slaže s ovakvim poliikama – dodao je Izetbegović.