Izetbegović: Spriječili smo usvajanje nakaradnog prijedloga HDZ-a

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović obrazložio je današnji nedolazak izaslanika SDA na sjednicu Predstavničkog doma.

Podsjećamo, na dnevnom redu hitne sjednice trebao se naći i HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona.

Izetbegović je kazao da je jučer razgovarao s Čovićem sa zahtjevom za otkazivanje današnje sjednice.

– Radi se o jednom pokušaju da se zakon koji je protivustavan, o kojem nema dogovora, koji nije prošao kroz interresornu grupu, zakon koji onemogućuje provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava, poput Sejdić-Finci, i konačno zakon koji ignoriše zahtjeve OSCE-a i ODIHR-a. Gospodin Čović je ipak odlučio da održi današnju sjednicu.

On je dodao da “ukoliko bi zakon prošao, a prošao bi glasovima HDZ-a i SNSD-a onda bi se zakomplikovao prijedlog zakona koji je sutra u Predstvaničkom domu i tiče se tehničkih izmjena, kojeg je izradila interresorna grupa”.

– Onda smo mi iz SDA odlučili da nećemo doći na sjednicu kako bismo spriječili donošenje ovog nakaradnog prijedloga, rekao je Izetbegović.

On je dodao da su SNSD i HDZ i do sada radili blokade.

– Tako da ništa novo se s ovim neće promijeniti. Nema te stvari koje SNSD i HDZ do sada nisu uradili i iskoristili za raznovrsne blokade. Rasplet će se desiti na kraju, na izborima u oktobru ove godine, rekao je Izetbegović i dodao da bi se izbori trebali održati i da bi svi trebali početi raditi u skladu s Ustavom i zakonom.

On je naveo da će tu trebati i pomoć međunarodne zajednice.

– Eventualno nametanje nekih odluka da bi se slomili ovi otpori. Visoki predstavnik bi trebao mnogo toga uraditi do izbora, sve ono što se bude bojkotovalo i što bude neustavno i mimo zakona bi trebao pomoći, rekao je Izetbegović.