IZETBEGOVIĆ U MOSTARU: “Čović govori besmislice, a Lavrov…”

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, potpredsjednik Denis Zvizdić, predsjednik SBiH Amer Jerlagić i predsjednik BPS-a Sefer Halilović posjetili su danas Mostar, gdje su se sastali s kandidatima “Koalicije za Mostar “.

Izetbegović se kratko obratio novinarima, a jedno od pitanja bilo je i komentiranje otkazivanja jučerašnjeg sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Također je odbacio navode predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića koji je zaključio da su to učinili članovi državnog predsjedništva po uputama samog Izetbegovića.

“Lavrov se zaustavio na tome da je dirigovao. Jučer sam razgovarao s Džaferovićem, koji me nazvao i rekao mi da su oni tako odlučili i učinili. Naravno, koordiniram s Džaferovićem, ali nikad s Komšićem. Zajedno smo se samo dogovorili oko NATO-a. Ovo je apsurdno i ja se udaljavam od toga. Džaferović i Komšić vođe su velikog integriteta. Učinili su ispravnu stvar. Ono što Rusija čini je selektivna i neprincipijelna podrška čelnicima RS-a, što god radili. To je radikalno miješanje u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine. Lavrov je odgovoran za namjerno slanje takvih poruka, bez poštivanja simbola i zakona Bosne i Hercegovine, poput Zakona o obrani Bosne i Hercegovine u odnosu na NATO. I sam je provocirao Džaferovića i Komšića na to”.