Izetbegović: U razgovorima s Turskom i Srbijom BiH će predstavljati Predsjedništvo, a ne lideri naroda

Nakon današnje sjednice Kolegija Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, predsjednik te stranke rekao je da ne postoji dogovor o održavanju sastanka lidera tri naroda u BiH s predsjednicima Turske i Srbije, te da se radi o pogrešnoj interpretaciji.

“Radi se ustvari o jednoj odavno dogovaranoj trilaterali između BiH, Srbije i Turske. BiH će predstavljati institucije, a ne predstavnici stranaka ili naroda”, izjavio je Izetbegović aludirajući na jučerašnje najave turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana.

Izetbegović je dodao da bi se ova trilaterala trebala održati uskoro i da će Bosna i Hercegovina predstavljati Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Govoreći o najavljenom nastavku razgovora o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, predsjednik SDA je kazao da su šanse za postizanje dogovora jako male.

“U puno boljim atmosferama, kada smo bili relaksirani prije 15 ili sedam godina, nismo uspijevali. Sada u ovom jednom upalnom stanju ne vjerujem da to možemo postići, ali mi nećemo odbiti prijatelje iz međunarodne zajednice. Ako predstavnici State Departmenta i Evropske komisije traže od nas da sjednemo i da se razgovaramo, mi ćemo to u najboljoj namjeri i uraditi”, izjavio je Izetbegović.

Ponovio je da se stavovi SDA o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva nisu promijenjeni, te naglasio potrebu donošenja promjena koje bi otklonile blokade u FBiH, što bi vlast tog entiteta učinilo funkcionalnom.