Izetebegović o HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona: Tražit ćemo od Čovića da otkaže sjednicu Doma naroda

Sutrašnja hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogla bi biti otkazana ukoliko ne bude kvoruma za rad i odlučivanje. Dovoljno je da ne dođe trećina predstavnika nekog od klubova. Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine na sutrašnjoj će sjednici biti razmatran po hitnom postupku na prijedlog četiri izaslanika HDZ-a BiH. Ovaj prijedlog zakona podržava i SNSD, koji je već najavio podršku zakonu.

Iako se SDA tek treba oglasiti povodom hitne sjednice i prijedloga HDZ-a, predsjednik SDA Bakir Izetbegović potvrdio je Faktoru da od Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma, traži da otkaže sjednicu.

“SDA traži od predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH da otkaže sjednicu koju je sam zakazao, jer nisu stvoreni uvjeti za razmatranje i usvajanje izmjena Izbornog zakona”, kaže Izetbegović.

Za SDA je HDZ-ov prijedlog neprihvatljiv iz niza razloga.

“Prije svega, riječ je o protivustavnom prijedlogu, jer je u koliziciji sa Ustavom FBiH, ne ispunjava obaveze iz Mišljenja Evropske komisije, protivan je preporukama OSCE-a i ODIHR-a, ne otklanja diskriminaciju u pogledu kandidovanja onih koji ne pripadaju konstituvnim narodima, a time ne osigurava ni provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava itd. Uz sve to, ignoriše se ustaljena praksa da zakone prvo razmatra Zastupnički dom, a zaobiđena je Interresorna radna grupa, čiji zadatak je bio upravo izmjena izbornog zakonodavstva. Suštinski, radi se o jednostranom, pritivustanom spisku želja HDZ-a, sa namjerom da se uz pomoć SNSD-a u Domu naroda one usvoje i stvori lažna slika kako je “jedan od domova Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Izbornog zakona”, pojašnjava Izetbegović.