IZJAVA IZETBEGOVIĆA O “STRAHOVITOM ORUŽJU” ODJEKNULA U REGIJI: “Imam obeshrabrujuću poruka za one koji imaju loše namjere prema BiH”

Zagrebački Jurtarnji list piše da je Ietbegović kazao kako Bosna i Hercegovina ima na raspolaganju “strahovito oružje” pa je poručio kako bi o tome trebali razmisliti svi oni koji imaju kakve zle namjere prema BiH.

Izetbegović je tokom dana posjetio tvornicu oružja i streljiva “Binas” kod Bugojna gdje su mu demonstrirali efikasnost nekih od njihovih proizvoda, a čelnik vladajuće bošnjačke stranke nakon toga je novinarima kazao da je impresioniran viđenim.

“Prisustvovali smo prezentaciji nove granate proizvedene u ‘Binasu’ u Bugojnu dometa preko dvije hiljade metara koja puca vrlo frekventno i rafalno. Dakle, strahovito oružje u rukama Bosne i Hercegovine”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da je svaki napredak koji vojna industrija BiH učini “korak prema učvršćenju mira”.

“Ovo je jedna obeshrabrujuća poruka za sve one koji eventualno imaju loše namjere u odnosu na BiH”, dodao je Izetbegović oduševljen učinkom bacača granata i municije koje se izrađuje u Bugojnu.

List podjeća da je Izetbegović 2018. godine izazvao niz reakcija nakon najave da će BiH, odnosno Federacija snažnije razvijati svoju vojnu industriju za izvot ali i “za ne daj Bože”.

Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić koji je u srijedu zajedno s Izetbegovićem posjetio bugojansku tvornicu potvrdio je da će u tom entitetu nastaviti ulagati u vojnu industriju s ciljem znatnog povećanja njezinih kapaciteta kako bi dosegnuli godišnju proizvodnju do 500 miliona eura.

“Prodaja naoružanja raste uprkos svim antiratnim vapajima “, citira Jutarnji Novalićeve riječi.

slobodna-bosna.ba