Izjave Milanovića zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju, tu ni sapun ne pomaže

Izjava hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o situaciji u Bosni i Hercegovini i budućnosti Daytonskog sporazuma izazvala je niz reakcija iz Bosne i Hercegovine i regije.

Odazvao se i Sefik Dzaferovič, član predsjedništva Bosne i Hercegovine.

– Izjave koje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović daje u posljednje vrijeme puno više govore o njemu samome nego o Bosni i Hercegovini, navodi Džaferović i dodaje:

– Milanovićeve izjave zaudaraju na šovinizam i ksenofobiju, a tu ni sapun ni parfem ne pomažu.

“Dayton je takav kakav jest i ne vidim način da ga promijenim bez nasilja. Ne mislim na rat. Jednostavno mislim na mentalno i svako drugo nasilje koje svi u Bosni i Hercegovini, kao što svi znaju, nikada nisu prošli. I uvijek je izazivao još više nasilja. Ne možete promijeniti bosanski sustav, bosanskohercegovački okvir, bez volje nacija koje ga čine. To su Srbi koji imaju prihvaćenu Srpsku Republiku, to ne možete otkazati. Već 25 godina razmišljam o onome što želim. Imate Srbe čiji predstavnici govore sve, ali imaju određena prava. Vi imate Hrvate – da, Hrvati postoje, baš kao i Bosanci, ne možemo se pretvarati da oni ne postoje – koji su nezadovoljni u ovoj zemlji. To je misterij? Jesam li nacionalist ili šovinist kad to kažem? Ovo je sada problem za one koji se ne slažu sa mnom, što će mi biti vrlo teško reći, čak i ako mi kaže već razgovara. Nemojte se zanositi da će bilo kakve strateške odluke o bilo čemu biti donesene bez pristanka triju nacija od kojih su sastavljene, a to nije srednji vijek i nema građanske države bez njega. Dakle, još jednom kažem – građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, pa parfem “, rekao je Milanović.