Između Tegeltije i ploče: Zbog čega i kako je Dodik u samo sat vremena spustio loptu!

U samo sat vremena jučer su najavljene dvije važne odluke koje će ili mogu utjecati i na vladavinu zakona i na borbu za vladavinu zakona. Najava ostavke Milana Tegeltije na svim dužnostima i uklanjanje ploče s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama važne su poruke iz politike Milorada Dodika.

Iako niti jedna od ovih odluka nije izravno uključivala šefa SNSD-a i predsjedatelja predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, obje su stoga povezane s njegovom politikom.

Simbolično, jučerašnji pokreti predstavljaju poraz Dodikove politike za koju se on zalagao godinama. Javna je tajna da je Dodik vršio određeni utjecaj na pravosudni sustav Bosne i Hercegovine preko šefa Vrhovnog sudskog vijeća i tužitelja Milana Tegeltije. Njegova jučerašnja ostavka na sve pravosudne funkcije utjecat će stoga i na Dodika.

Ipak je kalendar kakav je jučer stajao simptomatičan. Očekivala se Tegeltijina ostavka, jer je to sam najavio. Međutim, samo sat vremena prije nego što je ostavka potvrđena, konferenciju za tisak organizirala je Sonja Jovičević -Karadžić, koja je rekla da bi tablu s imenom njezina oca trebalo ukloniti sa ulaza u dom. I samo sat vremena kasnije, ploča je povučena od očiju javnosti.

Pitanje je zašto se sve izvodi tim određenim redoslijedom? Koja je od ovih odluka Dodiku bila najteža? Je li tempirao najavu uklanjanja ploča u vrijeme kada cijela država gleda hoće li Tegeltija odstupiti i, prema tome, donekle odvratiti pozornost od te odluke?
Kad se malo vratite u prošlost, neke stvari postaju jasnije. Ma koliko se Dodiku nije svidjelo uklanjanje Tegeltije sa svih pravosudnih funkcija, priča o ploči s imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića, koji je bio populistički pokret, vjerojatno je bolnija za Dodika .

Ploča, kojoj je Dodik osobno prisustvovao prije četiri godine, predmet je mnogih kritika i punila je skale izvještaja međunarodnih dužnosnika zbog očitog veličanja ratnih zločinaca. Dodik je godinama branio ploču i zakleo se da ga nikada neće skinuti. Preokret i sumnja u drugu politiku događa se tokom zasjedanja odbora Vijeća sigurnosti UN-a, gdje je Dodik dobio snažne kritike i gdje je bilo jasno da Europa i svijet šalju jasne poruke gdje će završiti svi oni koji negiraju međunarodne zločine i presude.

Na istom sastanku, Dodik je već počeo “spuštati loptu”, tvrdeći da će pristati povući svoj “tvrdokorni stav” u vezi ploče. U posljednje dvije sedmice Dodik je istraživao izlaznu strategiju. Kako ukloniti snimku i kako privući što manje pažnje, jer uklanjanje snimke ujedno je i simbolično uklanjanje dijela Dodikove politike.

Sonja Jovičević Karadžić u praksi je učinila Dodiku veliku uslugu, naravno pod presudnim pritiskom međunarodne zajednice.

A Tegeltija bi za njega trebao raditi neki diplomatski angažman, što je vrlo sigurno s obzirom na to da se povlači sa svih pravosudnih funkcija.